Джаз звездата Мелъди Гардo идва за концерт в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:59, 21.02.2023

Критиците я сравняват с Ела Фицджералд и Нина Симон. Кадифеният ѝ глас звучи нежно и вълнуващо като прошепнато откровение. Известната американска джаз и блус изпълнителка и автор на песни Мелъди Гардо идва за първи път в България. Концертът ѝ ще бъде на 29 юли, от 20 часа на Античния театър.

Гардо е с ранга на джаз звезда от първия ешелон - нейният възхитителен кадифен глас звучи както на най-големите фестивали, така и на камерни зали. Името й е познато на всички любители на модерния джаз. Винаги нежни, пропити с дълбоко усещане за преживяване, песните на Гардо предизвикват силни емоции. Нейните изпълнения се отличават със същата бавност и обмисленост на интерпретациите – тя пее така, сякаш ти говори или мисли за нещо сама за себе си. Нейните джаз романи са посветени изключително на любовта, а текстовете им - невероятно поетични. Богатството на интонациите, преживяването на най-фините нюанси характеризират този необичаен и чувствен изпълнител.

Историята на живота ѝ е точно толкова вълнуваща, колкото и нейната музика. На 19 години, красавицата от Пенсилвания, докато кара колелото си по улиците на Филаделфия, е пометена от джип. Прекарва близо година в болница, парализирана от кръста надолу и с тежка форма на аномия. Отново се учи да ходи и да говори. Като част от възстановяването си започва музикална терапия, която оказва истински успешна. Не само за подобряване на състоянието й, но и за откриването на нов, уникален талант. През 2012 тя дава името си на програма за музикална терапия в Ню Джърси.

Гардо е повлияна от блус и джаз изпълнители като Джуди Гарланд и Джордж Гершуин, както и латински музикални артисти. Многобройните й албуми са отдавна любими на слушателите – като My One and Only Thrill (2009) – продал над 1,5 млн. копия, платиненият The Absence (2012), събрал на едно място джаз, r'n'b, фолк и соул и хармонично съчетал музикалните традиции на Мароко, Португалия, Бразилия и Аржентина. А в издадения през 2020 г. Sunset in the Blue в първия сингъл “Little Something” тя си партнира с музикалната икона Стинг, който я нарича „изящна”.

По време на пандемията май 2020 г. Мелъди Гардо привлича вниманието на световните медии, като обявява в социалните мрежи кастинг за музиканти, които нямат възможност да работят заради ограниченията от COVID-19. С тяхна помощ тя създава виртуален оркестър и сингъла "От Париж с любов".

През юни 2020 именно Мелъди Гардо открива отново записите в легендарното музикално студио Аби Роуд, което поради пандемията беше затворило врати за първи път от 90 години насам. Тя се включва дистанционно от Париж и записва с Кралската филхармония.

Финес, изящен глас и красиво разказани музикални истории – това ще представи Мелъди Гардо на българската публика.

Концертът ѝ е на 29.07.2023 г от 20 часа в Античен театър в Пловдив.

Билетите се продават в Билетен център пред община Пловдив, в ТИЦ на Римски стадион, касата на Античен театър, каса МаскАрт в ДК „Борис Христов“, както и в цялата система на Eventim и онлайн.