Двама от най-обещаващите млади български режисьори представят свои филми в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:03, 17.01.2023

Кинематограф.бг се завръща в Пловдив с вълнуваща вечер, посветена на младото българско късо кино на 17 октомври от 19.30 часа в BeeBop Cafe.

„Всичко в природата съществува в перфектна хармония и ритъм. Това са двете качества, които също така можем да открием под някаква форма във всяко едно изпипано произведение на изкуството. В ритъма на месец януари пък, неизменно присъстват киното и музиката, като двете най-зимни и разпознаваеми форми на творчество. За да влезе в хармония с това, редакторският екип на Кинематограф е подготвил незабравима селекция от късометражни филми, които се завихрят около темата за музикалното начало”, казват организаторите

Главни герои в  кино-музикалното пиршество ще бъдат Теодора-Косара Попова – режисьор и съсценарист на "Танда", и Бисер Джонев – режисьор и сценарист на "Дишай". Това са двете български ленти, които оглавяват класацията за филми на музикална тематика в последните две години и това е факт отвъд личното пристрастие и субективния вкус. И двамата ще бъдат активна част от програмата, която включва дискусия за техните филми, опит и за седмото изкуство въобще.

„Танда“ е страстен и лиричен документален разказ за тангото, танца и живота. Освен това е първият български документален филм, номиниран за студентските награди "Оскар", откакто са учредени от Филмовата академия на САЩ през 1972г. Филм, преборил се с над 1100 опонента от цял свят, за да бъде един от трите, стигнали до финалната селекция.

От своя страна, „Дишай“ е смела и оригинална история, която балансира върху тънкото въже, опънато между сюрреализма и магическия реализъм. Сюжетътни отвежда в света на млад барман, на когото се налага да изкара няколко дни от живота си без способноста да говори, след като чудата хармоника се залепва здраво за устните му и нейните звуци стават единствения начин за него да комуникира със света. А всичко това представлява иносказание за необикновените събития, през които трябва да премине всеки дръзнал да тръгне по пътя на творчеството, но и за онези решили да изживеят живота си вдъхновено и автентично.  

Като всяка добре разказана история,селекцията, подготвена от Кинематограф ще ви завърти през целия спектър от емоции –от сладко-горчивия вкус на тъгата до жизнерадостните сълзи на смеха. Включени са още и филми от Германия, Канада и САЩ, а най-вече много ритъм, музика и кино.