Двама български художници участват в мащабна международна изложба в Берлин, Париж и Москва

  • от PlovdivTime
  • 15:46, 07.06.2021

Български художници ще участват в мащабна изложба, представяща най-добрите творци на Европа. Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са представени в изложбата „Diversity United. Contemporary European Art“, която се открива в Берлин на 8 юни. Изложбата ще пътува в Париж и Москва по-късно тази година.

Мултинационалната пътуваща изложба цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност.

В „Diversity United. Contemporary European Art“ са представени произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави. Между тях са автори като: Георг Базелиц, Кристиан Болтански, Моника Бонвичини, Маурицио Кателан, Олафур Елиасон, Гилбърт и Джордж, Антъни Гормли, Мона Хатум, Иля и Емилия Кабакови, Анселм Кифер, Роман Ондак, Дан Пержовски, Герхард Рихтер, Анри Сала, Slavs and Tatars, Волфганг Тилманс, Розмари Трокел, Ървин Вурм и др.

Участието в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева представя две различни поколения на българското съвременно изкуство.

Недко Солаков (роден 1957 г. в Червен Бряг) е международно най-известният български художник и творчество му е показвано на най-престижните форуми за съвременно изкуство като: Документа (2007, 2012 г.), Венецианско Биенале (1993, 1995, 1999, 2001, 2003 и 2007 г.) и др. Негови творби са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции, включително MоMA, Ню Йорк; Tate, Лондон; Център Помпиду, Париж.

В рамките на изложбата той представя инсталация „Трима“ от 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. В нея червен метален конус, сфера, облечена в изплетена от жената на художника, рошава черна обвивка, и алабастров куб контактуват в любовен триъгълник като одушевени предмети. По забавен начин, преминавайки през предразсъдъци, тайни и откровения, неочаквано техният характер се променя, провокиран от чувствата им. Творбата е била част от голямата изложба на художника „Wrong Material“ в галерия Континуа, Сан Джиминяно и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.


Diversity United. Flughafen Tempelhof Berlin. Foto: Silke Briel / © Stiftung für Kunst und Kultur, Bonn

Представителка на най-новата млада вълна автори, Мартина Вачева (родена 1988 г. в Пловдив) започва артистичната си кариера едва през 2016 година, когато е първата й самостоятелна изложба в галерия Sariev. От тогава насам Мартина Вачева търпи бързо развитие и за пет години вече има самостоятелна изложба в един от трите най-големи музея в Германия Folkwang Museum и е носител на наградата на 33-то биенале Ljubljana Biennial of Graphic Arts.

В изложбата Мартина Вачева участва с творби, създадени специално, които представят три социални реалности от България. „Trashland“ е мащабна живопис с множество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки ромски неделен битак в гетото „Шекер махала“ в Пловдив, което е една от най-големите общности на роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малката картина „Бинго за милиони“, която, асоциирайки с рекламен постер, ни „продава“ живота на богатите и ни приближава до мечтите на голяма част от българското население. Последната най-малка картина „Glory Nature“ носи наивистичното усещане за живота в пандемия, в който липсва социален контекст.


Мартина Вачева, Trashland, 2020 Снимка: Христофор Балабанов


Мартина Вачева, Glory Nature, 2020 / Снимка: Христофор Балабанов

За участието на българските автори в изложбата „Diversity United. Contemporary European Art“ една от кураторките на изложбата Ан Шванц казва: „Недко Солаков умее да извежда привидно банални ситуации на падения и успехи от лично на политическо ниво, така че за нас неговият често ироничен и провокативен начин на коментиране на нашето общество и на начина, по който живеем, е принос към изложбата, който не може да бъде пропуснат.

Мартина Вачева e младa българска художничка, млад европеец, който е наясно с противоречията на европейското общество, с неговите желания и реалности. В сегашната й картина е очарователно да видим как тя внася преувеличения контраст на обществото в съзнанието ни.“


Недко Солаков, Трима, 2007 / С любезното съдействие на художника, галерия Континуа, Сан Джиминяно и Нунция и Виторио Гади

Мартина Вачева и Недко Солаков живеят в България и се представляват от галерия Sariev, Пловдив. „Diversity United. Contemporary European Art“ ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин. Впоследствие „Diversity United“ ще бъде показана в Париж и Москва. Изложбата е реализирана от Stiftung für Kunst und Kultur в Бон и е курирана от колектив от Уолтър Смерлинг, Саймън Бейкър, Файна Балаховская, Кей Хеймер, Понт Киандър, Камил Морино, Йохана Нойшяфер и Ан Шванц, Хилке Вагнер, Питър Вайбел.