Дуо Инна Ангелова-Васил Начев с концерт за 100 години от рождението на Добрин Петков

  • от PlovdivTime
  • 11:47, 07.03.2023

Клавирно дуо Инна Ангелова-Васил Начев ще представи концертен спектакъл на два рояла, посветен на 100-годишнината от рождението на Добрин Петков, в Дом на културата „Борис Христов“ на 2 април в 19 ч.

Програмата включва два големи шедьовъра в музикалната литература, а именно Пьотър Чайковски „Лешникотрошачката“ и Панчо Владигеров „Българска сюита“. Програмата е достъпна за всички - малки и големи, професионалисти и любители на класическата музика, пресъздадена по изключително съвременен и вълнуващ начин от клавирното дуо. Изящно декорно осветление ще блести в залата и ще радва почитателите. Голямото събитието е посветено на 100 години от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков.

Инна Ангелова и Васил Начев са първото клавирно дуо, което ще свири на новия и изключителен концертен роял Steinway D, закупен наскоро от Държавна опера Пловдив. Събитието е ексклузивно за културния живот на град Пловдив, тъй като рядко се случва да гостуват концертиращи пианисти в такава формация на голяма сцена.

Произведенията са тясно свързани с личността и репертоара на маестро Добрин Петков, който е  работил с най-добрите оркестри и хорове на България.

Инна Ангелова живее в Швейцария. Тя е удостоена с престижното звание Steinway Artist, професор е в музикалната консерватория на Цюрих. Завършва в двете престижни висши музикални академии на Берн и Цюрих, в класовете на знаменити пианисти като Екарт Хаилигерс.  Свирила е в едни от най-големите концертни зали като Laeiszhalle в Хамбург, Моцартеум в Залцбург, Casino Bern- Großer Saal и др. Пианистката е основател на изключително успешни ансамбли за филмова музика.

Васил Начев живее във Великобритания. Завършил е Кралския музикален колеж и Гилдхол скуул в Лондон в класа на един от най-уважаваните артисти в клавирното изкуство Дмитрий Алексеев. Носител е на награди от 10 международни конкурса в Европа и САЩ. Свирил е на едни от най-големите концертни подиуми като Дж.Ф.Кенеди Център за сценични изкуства във Вашингтон (САЩ) Barbican Hall, Milton Court Concert Hall във Великобритания и др. Преподава и има собствена клавирна школа в Лондон.

Инна Ангелова и Васил Начев са завършили НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив и са носители на наградата „Добрин Петков“. Единствените гости на сцената в концерта „На два рояла“ ще бъдат талантливите млади певци от  Хор „Детска китка“, под диригентството на именитите проф. Златина и Яна Делирадеви. Водещ на концерт-спектакъла ще бъде очарователната д-р Анастасия Баткова.

Събитието се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. Билети в цялата мрежа и касите на EVENTIM.