Духовните картини на Милена Велчева посрещат публика в Градската галерия

  • от PlovdivTime
  • 16:00, 11.05.2024

От днешния ден, когато Православната ни църква отдава почит на светите братя Кирил и Методий, през целия благословен със светли празници месец май може да се види една изложба, изцяло посветена на духовността и вярата.

“Православните покровители на Европа” на Милена Велчева се откри на втория етаж в централната сграда на Градска художествена галерия - Пловдив. В залите с нейните пастелни картини посетителят пристъпва като в храм, посрещнат от лика на свети Патриарх Евтимий Търновски, изобразен от авторката със сълзи в очите. Център на експозицията е картината ѝ “Свети Седмочисленици и Цар Борис I”, изразяваща в художествен образ идеята за просвещението и възвисяването на българите чрез логоса - свещеното слово, което той може да чува и осмисля на родния си език. От особена тайнственост и мистицизъм са обхванати картините от цикъла с Гетсиманската градина, пейзажите с вглъбени в мълчалив диалог помежду си монаси и дори притъмнелите лавадулови поля с женски и детски фигури в тях.

Отец Емил Паралингов, предстоятел на пловдивската църква “Света Параскева”, приветства авторката от името на пловдивския митрополит Николай. В картините на Милена Велчева той видя наследието на предците - близост с творчеството на Цанко
Лавренов. Въпреки разликата в изразното средство. Художничката използва сухия пастел, при това майсторски.

“С пастела се обикнахме. При него има една дискретност, финес на преходите, мекота на фактурите, нежност, които ме изразяват най-добре”, сподели авторката. Тя изрази благодарността си към община Пловдив, с чието съдействие изложбата “Православните покровители на Европа” се случва. Велчева получи поздравления от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен
Панов.

Любовта и изкуството свързват в хармонично единение художничката с известния поет, сценарист и режисьор Иля Велчев. Авторът на стиховете “Ако си дал на гладния дори трошица хлб от своя хляб. Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън...” изненада гостите на изложбата с подаръци - своите книги с автограф. А самият той получи може би най-голямото признание за един поет - че думите от стихотворението му “Ако си дал” звучат вплетени в църковни проповеди на български свещенослужители.

“Православните покровители на Европа” може да се види до 29 май.