“Духовни маршрути в Пловдив влиза в света на изобразителното изкуство

  • от PlovdivTime
  • 14:09, 14.09.2022

Издателство „Летера" кани пловдивчани на втория маршрут от есенното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2022", което ще се на 17 септември. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития" и е част от Културния календар на града.

Темите на новите 4 маршрута в есенното издание през септември и октомври са „Литература, театър и музика", „Изобразително изкуство" , „Литература и история" и „История".

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
Маршрут: Споделено пространство
Национални есенни изложби
17.09.2022 г., събота, 11:00 ч.
Сборен пункт: Стария град, Балабанова къща
Водач: проф. д-р Галина Лардева 

Галина Лардева е професор по История и теория на изкуствата, зам.- ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведски изследвания. Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които представят девет автори в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на Ангеларий Димитров, Анжела Терзиева, Атанас Ташев, Валентин Митев, Дарина Цурева, Карина Попова, Николина Джановска, Петър Чиновски, Русен Дойков.

„Не е случайно, че социалното явление споделено пространство придоби широко разпространение във време, в което хората все по-ясно започнаха да осъзнават, че обитават не пространства, а зони: летища – автомагистрали – лунапаркове – игрални площадки – молове – козметични салони – круизни кораби – дестинации. Днес сме поместени в светове между световете, в не-места, чиято идентичност излинява с всеки изминал момент; не-места, чиято вътрешна многоизмерност и релефност се изтрива от привичките на ползването; не-места, чийто произход се стопява в урбанистичната потребителска амнезия", казва Лардева.