Духът на Света гора потапя галерия „Капана“ в усещане за безкрайност и вечност

  • от PlovdivTime
  • 16:12, 04.12.2022

Галерия „Капана“  е домакин изложбата „Атон в рисунки и фотографии“, която деликатно ни напомня, че сме в навечерието на голям духовен празник – Рождество Христово. В 33 рисунки и 40 черно-бели фотографии художникът Андрей Янев и фотографът Мирослав Дачев (академик и професор по семиотика на изкуството) разкриват света на голямото монашеско общежитие на Света гора - с всекидневния труд на неговите обитатели, със самотното им общение с Бог или с моментите на обща литургична празничност. Какт посочи проф. Аксиния Джурова, която откри изложбата, всяко измерение на монашеския живот е служение.

Фотографиите и рисунките са плод на повече от 50 поклоннически и изследователски пътувания до Атон, които започват през 2012 г. и се осъществяват всяка година досега с неотклонната подкрепа на спомоществователя на проекта Иван Златинов.

„Струва ми се, че никога досега усещането за безкрайност, за вечност и тишина не са се усещали по-силно отколкото тук в тази галерия, при това представяне на изложбата в нейната най-голяма пълнота“ ,  заяви проф. Джурова. Според нея в най-добре може да се види връзката между черно-бялата фотография и изящната рисунка и как те са успели да проникнат в онова, което представлява Света гора.

Рисунките и фотографиите отмногобройните изложби през годините са обединени в албум, който беше представен от медиависта проф. д-р Мария Шнитер. Тя определи като изследване с висока научна стойност неговото съдържание и студиите в  публикуваните вече 9 тома от великолепната поредица „Атониада“ – изследвания на проф. Мирослав Дачев на различни аспекти на православието. В галерията могат да се купят шест от тях.

„За мен това е завръщане у дома“, каза развълнуван авторът на книгите и фотографиите. Съдбата го свързва с Пловдив първо като студент, после като преподавател за няколко години и сега – като съавтор на тази впечатляваща изложба.

„Аз съм щастлив, че в тези светли дни можем частица от нас да прибавим към онова, което се нарича Рождественска магия“, призна той.

„Предлагаме с тази изложба малко смирение и обръщане към себе си“, бяха думите на Андрей Янев. То изказа благодарност към всички хора, помогнали да се реализира изложбата, както и на екипа на Градска художествена галерия-Пловдив за прекрасните условия и оказаното съдействие.

Експозицията ще може да се види до Нова година.

ГАЛЕРИЯ: