Духът на Кармен завладя Главната

  • от PlovdivTime
  • 23:41, 08.09.2016

Историята на една изпепеляваща любов изиграха актьорите от Габровския Драматичен театър „Рачо Стоянов”. На стълбите на Каменица на главната улица в Пловдив бе поставен спектакълът „Духът на Кармен”, вдъхновен от знаменитата новела на Проспер Мериме.

Пластичното улично шоу, режисирано от доц. Александра Хонг, следва класическия сюжет на трагичната любов между циганката Кармен и войника Дон Хозе, но действието е пренесено в съвременен мол. Чернооката хубавица се двоуми да предпочете ли своята независимост пред парите и лукса.

Целият модерен романс е разказан със средствата на танца, мимиката, жеста и пластиката. Декорите се създават от телата на самите актьори и техните пластични движения. Хореографията е дело на двама национални състезатели по спортни танци - Ясен Попов и Яцек Янков. Те са въвели осемте млади габровски актьори в танцовото изкуство.

„Духът на Кармен” е спектакъл за неукротимия и свободолюбив дух, който запазва своята цялостност при всякакви обстоятелства и ситуации.

Представлението е част от програмата на престижния театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, чието 20-о издание започва в неделя със спектакъла "Възвишение” на Пловдивския драматичен театър.

На фестивала, който ще продължи две седмици, ще бъдат представени постановките, грабнали всички национални награди през последните години.  В „Сцена на кръстопът” ще се включат и трупи от Англия, Украйна и Испания.

Интересът към фестивала е колосален и за много от спектаклите билети вече не могат да се намерят.  

 

 

 Момчетата от всички епохи обичат да се влюбват в кукли

 

 

Актрисата Магдалена Славчева блестящо пресъздаде опърничавата Кармен

 

 

Съблазняването е част от "Духът на Кармен"

 

 

Декорите се създават от телата на самите актьори 

 

 

Съвременната Кармен се забавлява в мола

 

 

Понякога носим повече от една маска

 

 

Маските създават необходимата мистерия около канцуващите фигури

 

 

 Габровските актьори съчетават театър на сенките, пантомима, акробатика, танци и куклено шоу

 

 

Игрив кан-кан предшестваше драматичните сцени