Дружеството на пловдивските художници с нов председател, Снежана Фурнаджиева се оттегли

  • от Мария Луцова
  • 09:41, 11.11.2023

Живописецът Лидия Симеонова е новият председател на Дружеството на пловдивските художници. Това стана ясно по време на откриването на сборната изложба "5/6/7" в галерия "Капана". Симеонова бе представена от предшественика си Снежана Фурнаджиева, която още преди месец е заявила желанието си да се оттегли от поста. По време на изборното събрание на ДПХ е подкрепена Лидия Симеонова.

Тя е завършила "Изобразително изкуство" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Участник е в редица изложби у нас и в чужбина. Носител е на сребърен медал за илюстрация в Италия, на първо място на изложба във Франция, както и на първо място на конкурс в Австралия и др. След 30 години в чужбина, тя се завърна в родния Пловдив в опит да затвори кръга на своя живот, установявайки се на мястото, откъдето някъде е тръгнала.

Бившият вече председател на ДПХ Снежана Фурнаджиева беше почетена с плакет от зам.-кмета Пламен Панов.

Сборната изложба "5/6/7" с куратор Костадин Отонов представя няколко пловдивски артисти, които празнуват годишнини през 2023 г. Най-младият сред единадесетте рожденици е графикът Панайот Панайотов (50 г.). Шестото си десетилетие са закръглили графиците Крикор Касапян и Мъгърдич Касапян, реставраторката Елена Кантарева–Дечева, която ще покаже проекти на църковна живопис, скулпторът Светлозар Чавдаров, живописците Николай Няголов и Стоян Куцев, графичните дизайнери Мариана Станкова и Георги Станков. Възрастово ги изпреварва Вихра Григорова (живопис), а организаторът на изложбата - графичният дизайнер Костадин Отонов - отбелязва 75-годишен юбилей.

Изложбата в галерия "Капана" продължава до 28 ноември при вход свободен.