Дружество на пловдивските художници открива мащабна графична изложба

  • от Мария Луцова
  • 09:56, 08.02.2024

Дружеството на пловдивските художници кани пловдивчани и гости на града на откриването на изложбата "Съвременна графика" на 9 февруари от 18 ч. в  Иложбена зала "ДПХ" на бул."Борис III Обединител" №153. 

„Графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Нейното възприемане изисква определено ниво на познание, опит, естетически вкус. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист - всичко това оформя нейното особено място сред визуалните изкуства. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългия процес на обработка и насищане, необходимостта от желязно владеене на рисунката - за да се прави графика, трябва отдаденост и високо ниво на професионализъм на твореца. Тя изисква своето пространство, усилия, база, опит. В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново“, сподели председателят на Дружеството Лидия Симеонова. 

Организацията на изложбата започна с отворена покана към творците. В експозицията ще бъдат показани широк диапазон от класически и съвременни графични техники - от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати.

Изложбата "Съвременна графика" се реализира по идея на Осман Юсеинов, художник, който работи в широк диапазон на визуалните изкуства. В нея се включват над 35 творци, с над 65 творби. Освен от град Пловдив и областта,  ще видим и участници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др.