Драмата открива “Сцена на кръстопът“ в Пловдив с “Вампир“

  • от Мария Луцова
  • 09:47, 26.06.2022

Пловдивският театър ще открие фестивала „Сцена на кръстопът” със спектакъла „Вампир” от Антон Страшимиров на 10 септември от 19 ч. Сценичният вариант на една от най-забележителните драматургични творби на Страшимиров е дело на Пламен Марков. В спектакъла участват Венелин Методиев, Димитър Банчев, Добрин Досев, Ивана Папазова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Красимир Василев, Константин Еленков, Мария Сотирова, Марин Младенов, Патриция Пъндева, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Стефан Попов, Стоян Сърданов, Стилиян Стоянов, Тодор Генов и Тодор Дърлянов. Към тях се се присъединява гост-актьорът Владимир Солаков (познат от ролята на Каравелов във филма „Ботев). Сценографията е дело на Мира Каланова.

"Злокобна, страховита, мрачна, ужасяваща история. Кошмари, престъпления, беди и страх! Вратата на отвъдното се е отворила. Невинни жертви, разрушение и смърт. Злото е навсякъде в света на хората. И ще се яви на всеки жив - „в незнаен ден, в незнаен час…“, такъв анонс представя пиесата на Страшимиров.

Във "Вампир“ има две сюжетни линии. Любовният триъгълник между младите – кметският син Жельо, сиракът Динко и Вела – е в основата на повествованието, но омразата и съперничеството между родителите на богатското кметско чедо и Велината майка е скритият механизъм, който задвижва историята в посоката, която Страшимиров е избрал да поеме в своето произведение.