Драмата отбеляза 142 години със спектакъл и чаша вино

  • от Мария Луцова
  • 13:33, 12.12.2023
10 рози и 142 чаши вино подари на вярната си публика снощи Драматичен театър-Пловдив за рождения си ден. Посвети я в предсказанията и я поведе към просветлението и изкуплението със спектакъла „Едип и пророците“.

Министърът на културата и дългогодишен директор на трупата Кръстю Кръстев изпрати поздравителен адрес и цветя на актьорите по повод 142-я рожден ден на пловдивския театър. От ръцете на Константин Еленков, Диана Добрева, Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Ивайло Христов, Борис Кръстев, Мартин Раков и Златко Шарков червените рози полетяха към зрителите.
Без церемонии, патос и речи всеки вдигна своя наздравица за трупата с чаша бяло вино край елхата. Както и в „Едип и пророците“ - съдбата се случва и без думи.

Спектакълът е за пътя, който изминаваме към истината за самите себе си – през пиршествата и отломките от гипсовите чинии на илюзиите в лудешкото сиртаки на живота. Текстът на Александър Секулов празнува прераждането на ума и смъртта на заблудите – с прошепнати и изкрещени прозрения под режисурата на Диана Добрева.

„Едип и пророците“ е за безпощадната любов на майките и синовете – обречена да убива с илюзията, че спасява. За съдбата, която не можем да надхитрим. За греховете и покаянието, за слепотата и проглеждането. За пустините вътре в нас – опустошението да се изгубим в тях и силата да съберем песъчинките. За избора, когато изглежда, че няма избор.
Благодарим ви, че бяхте на нашия празник!

"Ако още не сте гледали „Едип и пророците“ по Софокъл, постановката ще се играе отново на 19 януари 2024 г.",  канят от трупата.