Драмата кани: „Едип и пророците” – песен за възхитителния кураж да бъдеш човек

  • от PlovdivTime
  • 12:53, 01.04.2023

Драматичният театър  ще представи пред публика още един мащабен спектакъл - „Едип и пророците“, на 10 и 11 април от 19 часа в Голяма зала.  

Текстът на Александър Секулов е по „Едип цар” на Софокъл. Режисьор е Диана Добрева. Сценографията е на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, а музиката и саунд дизайнът – на Петя Диманова и Явор Карагитлиев. Хореограф е Стефан Йорданов.  Участват  Константин Еленков, Диана Добрева, Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Ивайло Христов, Борис Кръстев, Мартин Раков, Златко Шарков.

„Едип и пророците” е спектакъл за проглеждането на сърцето. За просветлението, което те спохожда, когато приемеш грешките, платиш заблудите, надмогнеш скръбта и разбереш как и защо да си жив. За отместването на илюзиите, за надникването към бистрия извор, където виждаш смиреното си лице. „Едип и пророците“ е спектакъл за смелостта да излезеш отвъд света, пълен с гадатели на нищото, с вестители на катастрофи, с клакьори на хаоса. „Едип и пророците“ е песен за възхитителния кураж да бъдеш човек”, анонсират спектакъла от екипа.

За пет години пловдивският театър представи няколко изключително мащабни представления, които категорично го превърнаха в най-успешната българска трупа. През 2019 г. "Одисей" се превърна в една от кулминациите на програмата на инициативата Европейска столица на културата - Пловдив`2019. Спечели Гран При за спектакъл и режисура на международния фестивал "Стоби" в Северна Македония, награда "Пловдив" за литература за Александър Секулов и "Икар" за майсторско техническо осъществяване.

Вторият спектакъл от мащабния проект бе "Коприна" през 2021 г. по романа Алесандро Барико. Той бе избран в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария, спечели награди "Аскеер" за режисура на Диана Добрева, сценография на Мира Каланова и костюмография - на Марина Райчинова, награда "Икар" за майсторско техническо осъществяване.

„Едип и пророците” затваря трилогията от представления, посветени на темата „Пътуващият човек”.

"И докато в „Одисей“ и „Коприна“ главните герои имат възможност да се върнат в родините си, да сключат кръга на познанието, то в  „Едип и пророците“ родният кръг се отваря, семейството изчезва, за да остане пътуващия човек с единственото, което му остава: пътят през пустинята.

Човешкото сърце, поема на път извън пределите на познатото, извън очертанията на спасителната родина, извън рамките на познатата цивилизация. Човешкото сърце след края на познатите времена е краткия наслов на спектакъла", повдигат завесата на "Едип и пророците".

Проектът е реализиран по програма "Наследство 2023" на фондация "Пловдив 2019".