Драмата и Учебният театър на ПУ посвещават спектакли на Юлия Огнянова

  • от PlovdivTime
  • 14:57, 22.02.2023

Актьорите от Драматичния театър посвещават представлението си "Солунските съзаклятници"  днес на 100-годишнината от рождението на великата Юлия Огнянова. То ще се играе на Голяма сцена от 19 ч. Студентите от класа на доц. Леонард Капон от 4 курс ще изиграят в залата на Учебния театър от 18 часа спектакъла "Чушкаров и другите" по текстове на Иван Вазов. Капон е ученик на Огнянова.

"Той ни научи на някои от нейните уроци, които се предават от поколение на поколение. Това да следваш себе си. Да оставаш верен на себе си, позицията си и да защитаваш мечтите си. Морално да бъдеш добър човек. Утре е нужно, необходимо да защитим този неин завет! Утре трябва да последваме себе си, да останем верни на себе си в името на идеята, че помагаме да се спаси човешки живот. На света няма по-велико дело от това", казват студентите четвъртокурсници.

Кукленият театър също посвети тридневна програма на годишнината от рождението на Огнянова. На 22 февруари отново от 19 часа ще има прожекция на филма "Това име го забравете" на Боян Папазов, проследяващ живота и творчеството ѝ. Прожекцията е с вход свободен с талони от касата на театъра до изчерпване на местата.

Последната вечер - на 23 февруари, от 19 часа ще се играе "Хамлет" на режисьора Съби Събев, който също е ученик на Юлия Огнянова. Ролите изпълняват умен Караманов, Димитър Николов, Стайко Стайков, Венци Димитров.