Драмата и Операта остават затворени въпреки възможността за публика през място

  • от Мария Луцова
  • 15:29, 11.03.2020

Да не играят представления при новите условия публика да има през място, защото е икономически неизгодно - това са решили ръководствата на Драматичния театър и Операта. Така по-либералните правила за предпазване от коронавирус, допуснати от Националния оперативен кризисен щаб, няма да задействат в двете най-големи културни институции под тепетата. 

"Как да кажем на зрителите, които са си купили билети - ти ела, а ти - не", попита риторично Кръстю Кръстев. Той обясни, че голяма част от представленията на Драмата вече са напълно продадени и е невъзможно да се приложат тези нови правила.

Операта също няма да отвори при тези условия, защото ползва залата на Дома на културата "Борис Христов" и няма как с половин зала да успее да оцелее финансово. Още повече, че за залите под тепетата, има издадена заповед да не се ползват до края на март.

"Ще завъртим в петък "Исус Христос Суперзвезда", но без публика. Ще бъде нещо като генерална репетиция. Веднага щом тези ограничителни мерки отпаднат, ще направим премиера на спектакъла", казаха от Операта.

Държавният куклен театър също отложи представленията си след заповедта на Министерството на здравеопазването, но сега директорът Виктор Бойчев и неговият бъдещ наследник на поста Петър Влайков мислят трупата да се върне на сцена.

"Първо ще видим заповедта. Ясно е, че няма как да организираме утрешното предсатвление на "Дама Пика", но ако получим заповед с новите правила от Министерство на културата, ще играем за най-малките си зрители през уикенда", каза Бойчев.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Борисов: В кината и театрите да продават билети през едно мястоВсеки учебен час ще започва с 5 минутна агитация