„Доктори” на мозайки от цял свят се събират в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:29, 13.06.2018

14-та Международна конференция за консервация на мозайки ще се проведе в Пловдив през октомври 2020 г. Днес кметът Иван Тотев и  Гайл де Гишен – почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки, подписаха меморандум за сътрудничество. Античните римски мозайки се откриват най-често в Средиземноморието.

В миналото практиката е била мозайките, които се намират при строителни дейности, да се поставят в музеите. През 1977 г. група реставратори от различни страни започват кампания за експонирането им на местата, където са открити, разказа де Гишен.

„Докторите” на мозайките от всички страни се събират на всеки три години. Досега домакини на конференциите са били Испания, Франция, Италия, Португалия, Кипър, Тунис и Мароко. Симпозиумът Международния комитет за консервация на мозайки в Пловдив ще бъде първият на Балканите. „Впечатлен съм от работата на реставраторите и експонирането на мозайките в Малката базилика. Моите благодарности към общината и фондация „Америка за България”, допълни Гайл де Гишен.