“Дни на музиката в Балабановата къща” започва с три впечатляващи концерта

  • от PlovdivTime
  • 11:50, 14.09.2022

На 17 септември от 18.30 ч. на откритата сцена на Римския стадион МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ще открие есенното си издание с атрактивния проект “Михаил Йосифов и новините в джаза”. Концертът се провежда в партньорство с ОИ “Старинен Пловдив”.  

В “Новините в джаза” тромпетистът, композитор, аранжор и преподавател Михаил Йосифов събира екип от млади музиканти, възпитаници на НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Те работят заедно по създаването на богат репертоар с джаз, фънк и боса нова пиеси, част от които са и красиви авторски композиции – както на Мишо Йосифов, така и на музикантите от групата. “Новините в джаза” са талантлив секстет с два изключителни взаимодопълващи се вокала – слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова, и мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски. Останалите талантливи участници са Александрос Красидис – саксофон, Николай Костадинов – пиано, Красимир Зафиров – китара, Калина Андреева – бас и Ивайло Манев – барабани. Начело на младите музиканти като солист и диригент застава знаменитият Мишо Йосифов.

На 20 септември в Малката базилика гостуват двама именити изпълнители, пристигащи от Амстердам специално за участието си в “Дни на музиката в Балабановата къща”. Мирослав Петков – соло тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам и джаз-пианистът Димитър Бодуров ще завладеят публиката с един интересен и нестандартен кросоувър проект, наречен “Preludes to infinity” – концерт, който се радва на изключителен интерес и възхищение в цяла Европа.

Ден по-късно, на 21 септември, верен на своите идеи за разнообразие и уникалност, МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” включва в програмата си концерт-събитие “Прочути барокови концерти”, отново с участието на Мирослав Петков, но този път в съвсем друго амплоа. Едни от най-изтъкнатите барокови солисти на България ще изпълнят известни предкласични концерти в партньорство с елитния Ансамбъл “Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров. Публиката ще има удоволствието да се наслади на музицирането на Мирослав Петков – тромпет, Зефира Вълова – цигулка, Валентин Методиев – обой, Татяна Желязкова – флейта и Николай Стойков – клавесин като солисти в този знаменателен концерт.

Концертът откриване “Новините в джаза с Мишо Йосифов” на 17 септември от 18.30 ч. на Римския стадион е с вход свободен. Билетите за останалите концерти могат да бъдат закупени от мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града и с подкрепата на Министерство на културата и Фондация “Музикартисимо”.