“Дни на музиката в Балабановата къща” продължава със знакови концерти

  • от PlovdivTime
  • 13:00, 23.06.2020

След бляскавото начало на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” с рецитал на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, последван от концерт на знаменити барокови солисти, елитният форум продължава с три събития, посветени на различни линии в програмната му политика.

На 26 юни от 18.30 ч. в Малката базилика фестивалът ще почете 75-ата годишнина на НУМТИ “Добрин Петков” (едно от авторитетните учебни заведения в страната, с които МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” си партнира изключително плодотворно вече цяло десетилетие) с клавирен рецитал на абитуриента Николай Маринов - един от най-изявените възпитаници на НУМТИ, вече приет за студент в Лондон от есента на 2020 г.

Фестивалът и фондация “Музикартисимо” години наред играят важна роля в професионалното израстване на Николай Маринов, чрез включването му като солист и камерен изпълнител в редица представителни концерти, майсторски класове, международни гастроли. Талантливият пианист, ученик на именитатата педагожка Светлана Косева, е носител на Първа награда от множество национални и международни конкурси, сред които „Grand Prize Virtuoso” - Лондон, „Николай Рубинщайн“ – Париж, „Моцарт“ в Рим, „Simone Delbert- Fevrier” в Ница, двукратен лауреат на „American Protege” - Ню Йорк и много други. Изявявал се е в концертни програми на сцените на Карнеги хол – Ню Йорк, Роял Албърт Хол – Лондон, Opéra de Bastille – Париж, свирил е като солист на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Старозагорската опера, Сливенска филхармония, Round Rock Symphony orchestra – Тексас, Филхармонията на Барласина – Италия. Участвал е в майсторските класове на Дмитрий Башкиров, Итамар Голан, Джулиян Мартин, Борис Слутски, Джейсън Куак и др. Николай Маринов е трикратен носител на Наградата на Министерство на културата, присъждана за високи творчески постижения. 

На 27 юни от 18.30 ч. за осми пореден път на Римския стадион ще се проведе емблематичният за МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” “ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ”, посветен на младите таланти.

Винаги изненадващият и оригинален проект, чиито иновативни сценарии неизменно са „в крак с времето”, тази година се провежда под наслов “10 години джаз за деца”, в чест на прекрасната инициатива на виртуозния тромпетист Венци Благоев “Джаз за деца”, получила широка обществена разгласа през изтеклото десетилетие. В концерта участва прочутият състав “Джазтет”, който ще лансира приемствеността в изкуството на импровизацията в лицето на най-малките джаз-музиканти.

На 28 юни от 18.30 ч. в Балабановата къща ще прозвучат уникалните гласове на вокална формация “СВЕТОГЛАС”. 

С магнетичното си сценично присъствие, разнообразната си програма и самобитен прочит на традицията, квартет „СВЕТОГЛАС“ се нарежда сред най-известните и обичани български фолклорни формации. Квартетът е създаден през 2009 г. от Даниел Спасов и Милен Иванов - солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”. Той е от първите български мъжки вокални състави, поставил си за цел да популяризира богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и народно пеене.

Квартетът има многобройни концерти в България и по света, записва редовно за БНР и БНТ. Красота и мистика, полифонична звучност и възкресяване наследството на една от най-древните музикални култури – това са музикалните светове, онагледявани от вокална формация „СВЕТОГЛАС”.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на лейбъл “Европейски фестивал 2019-2020” на Европейската фестивална асоциация, е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата.

Билети за концертите в мрежата на Ивентим.бг и на място в залите един час преди събитията.

Фестивалът се провежда в съгласие с всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването на Р България към момента на събитията.