„Дни на музиката в Балабановата къща” обяви програмата на пролетното си издание

  • от PlovdivTime
  • 18:00, 21.05.2022

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, носител на наградата „Музикален проект на годината” в престижната класация „Музикант на годината“ на БНР, на награда „ПЛОВДИВ“ за музика и на Златен медал за принос в честванията на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, съумя да се утвърди като едно от най-елитните културни събития в България и да превърне мястото на провеждането си не само в европейска, а и в световна сцена.

Той е удостоен двукратно и с още едно знаменателно отличие – сертификат за качество „Европейски фестивал 2015-2016“ и 2017-2018, дело на платформата „Европа за фестивалите и фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация, който поставя „Дни на музиката в Балабановата къща“ редом с прочути фестивали като този в Авиньон, Edinburgh International Festival и др. През есента на 2015 авторитетният френско-германски телевизионен канал „АRТЕ” засне филм за Пловдив – избран за европейска столица на културата 2019, и за неговите творци, в който фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” бе откроен сред основните събития.

Във фестивалната програма – от създаването на форума през 2010 до днес – са участвали прочути музиканти и формации с бляскава кариера. „Дни на музиката в Балабановата къща“ имат и един, прераснал в мисия, приоритет – фестивалът предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да музицират на една сцена с именити артисти. Осигурява им и квалификация „на място”, чрез организирането на майсторски класове, водени от видни инструменталисти и педагози.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” обвърза името си с един символ. Този на възрожденското ни минало с архитектурната му естетика, духовни нагласи, благородни стремежи за единение с европейския свят. Балабановата къща олицетворява нашия български Дом, такъв, какъвто искаме да бъде – с личен стил, човешка топлина и взаимност. Музикалните празници сякаш увеличиха пространството й, изпълниха я с нов живот, накараха хората да заговорят за нея като за уникален културен център. И макар разрастването на форума да наложи включването и на други места с културно-историческа значимост в Пловдив – Римски стадион, Античен театър, Малката Базилика, къща Хиндлиян, Етнографски музей, Баня старинна, ГДК „Борис Христов”, Балабановата къща ще остане и занапред „емблемата” на фестивала, неговото сърце. Защото с класата на проявите си „Дни на музиката” я вписаха като Малката България на Световната културна карта.

Предстои пролетното издание, което отново се осъщестява с подкрепата  та община Пловдив като част от Култуния календар на града за 2022 година.

Ето и детайлите:

 

Програма Пролет 2022

XIII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”

Пролетно издание

 

13 май, 18.30 ч. | Епископска базилика

ОТКРИВАНЕ

СОЛИСТИТЕ НА ВИЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

АЛБЕНА ДАНАИЛОВА - цигулка

Концертмайстор на Виенска филхармония

ЛАРА КУСТРИХ - цигулка

МИХАЕЛ ЩРАСЕР - виола

ТАМАШ ВАРГА - виолончело

 

***

14 май, 18.30 ч. | Малка базилика

ПЕСЕНЕН РЕЦИТАЛ

КИРИЛ МАНОЛОВ - баритон

БОРЯНА ЛАМБРЕВА - пиано

 

***

17 май, 18.30 ч. | Епископска базилика

ПАГАНИНИ АНСАМБЪЛ ВИЕНА

МАРИО ХОСЕН - цигулка

МАРТА ПОТУЛСКА - виола

АЛЕКСАНДЪР СВЕТЕ - китара

АТИЛА ПАСТОР - виолончело

 

***

21 май, 18.30 ч. | Балабанова къща

БАРОКОВИ СОЛИСТИ

Концерт с инструменти от епохата на барока

ЗЕФИРА ВЪЛОВА - цигулка

ЯВОР ГЕНОВ - лютня

ААПО ХАКИНЕН - клавесин

 

***

29 май, 8.30 ч. | Римски стадион

ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ

НЕБЕСНИ ЗВУЦИ ЗА КАВАЛ И СТРУННИ II

Оркестър на НУМТИ “Добрин Петков”

Солист ТЕОДОСИЙ СПАСОВ – кавал

Диригент КОНСТАНТИН ДОБРОЙКОВ

 

30 май, 18.30 ч. | Малка базилика

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗАЕДНО НА СЦЕНАТА

ЗОРНИЦА ИЛАРИОНОВА - цигулка

ПЛАМЕНА МАНГОВА - пиано

 

***

5 юни, 18.30 ч. | Балабанова къща

ПЛОВДИВСКИ МУЗИКАНТИ ПО СВЕТА

ВИОЛАМОРЕ ДУО

КОКО ДЮЛГЕРСКИ - виола

ЛИЯ КОВАЧ - виола

С участието на Ася Дюлгерска - цигулка

 

***

30 юни, 8.30 ч. | Балабанова къща

ШЕДЬОВРИ ОТ МУЗИКАЛНАТА СЪКРОВИЩНИЦА

КИРИЛ РОДИН - виолончело

ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА – пиано