Диксибенд пренася пловдивчани от Страната на фантазиите до Римския стадион

  • от PlovdivTime
  • 17:29, 18.09.2021

След откриването на МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" на 16 септември, на 19 септември продължаваме с уникално събитие - Диксибенд ще ни пренесе от Страната на фантазиите до Римския стадион!

Преди четвърт век петима музиканти заминават на гурбет в увеселителния парк "Phantasialand" в Германия. Там свирят хот джаз, диксиленд, суинг, а при всеки шанс - и бибоп. Правят го по осем, а понякога и по 14 часа на ден, и то - с удоволствие. Вечер обикалят джаз клубовете на Кьолн, Дюселдорф, Бон, слушат и свирят, зареждат се с енергията на горещия джаз. Впоследствие част от тях продължават към Южна Корея, а други се връщат в родината си и стават основни движещи сили на импровизационната музика.

На 19 септември петимата музиканти в удвоен състав ще дефилират по улиците на Пловдив и ще накарат малки и големи за суингират, пеят и танцуват на Римския стадион (при спазване на всички епидемиологични мерки).

Ето и звездите на Фантазиаланд Дикси Бенд:

Невилиян Гемижев - кларинет, вокал

Атанас Хаджиев - кларинет, саксофон, вокал

Венцислав Благоев - тромпет, корнет, лидер

Александър Борисов - тромбон

Благой Гешев - тромбон

Александър Куманов - банджо, музикален директор

Димитър Благоев - китара, банджо

Николай Енев - туба

и със специалното участие на младите таланти

Светлина Койчева - вокал

Виктор Теодосиев - валдхорна

P.S. За да не надсвирят другите оркестри, на концерта барабани няма. Всеки ще е добре дошъл да даде своя принос към новоорлеанския ритъм със специални, тайни инструменти от вълшебните куфари на Венци Благоев:)

С това събитие МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" закрива прекрасните Празници на Стария град

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата.