Дигитална банка представя с видео съвременното изкуство на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 13:53, 03.12.2021

Сдружение „Изкуството днес“  събра в „Дигитална видео банка – АТА” архива на всички събития, организирани от организацията от 1995 до 2020 г. Платформата, върху която Емил Миразчиев и колегите му работят от година, е факт благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 „Това е много важна стъпка в посока достъпност и популяризиране на съвременното ни изкуство и е база, която ще залегне и в информационната банка на бъдещ музей за съвременното изкуство в Пловдив. Вече 25 години ние работим  за мисията да популяризираме съвременното изкуство под тепетата и в България. През този период  натрупахме много информация и решихме, че е важно да прегледаме архива си и да го направим достъпен. Той е важен, за да покажем развитието си“, разказа Емил Миразчиев.

Това е само началото на дигиталната видео банка, защото тя ще продължи да се дообогатява и да трупа информационен масив. В момента в АТА има представени над 20 събития – основно издания на фестивалите Седмица на съвременно изкуство и АртПозитив.

Миразчиев припомни някои от най-знаковите издания на фестивалите и участници в тях  и подчерта, че от Пловдив са тръгнали някои от най-знаковите имена и групи в съвременното изкуство.

„Ще продължим да събираме материали, но се надяваме и на обратна връзка с хората, които разглеждат видео банката и имат идеи за по-доброто ѝ функциониране”, каза Миразчиев.

Той анонсира, че Седмица на съвременното изкуство ще има и през септември 2022 г. с куратор Галя Димова.

„Адмирации на Емил Миразчиев и колегите му. Дълго време казвахме, че написаното остава, вече казваме дигитализацията остава. Хубаво е, че работата ви и фестивалите ще продължат да живеят и в интернет пространството. Община Пловдив ще продължи да помага на всички артисти под тепетата, защото в един град Европейска столица на културата трябва да има баланс и събития за всеки вид изкуства и публики”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Емил Миразчиев  благодари за подкрепата и изрази надежда, че Пловдив също ще има своя център за съвременно изкуство като столичната „Топлоцентрала”. Защото в момента част от работите, участвали в различните издания на фестивалите, са оставени на депо в Дома на културата, след като сдружение „Изкуството днес” трябваше да освободи Баня Старинна.

Припомняме, че сдружение „Изкуство днес“ стартира своята дейност с първото издание на Седмица на модерното изкуство през 1995 г. с подкрепата на Община Пловдив. Благодарение на партньорството на двете институции, Баня „Старинна“ се наложи в национален и международен контекст като престижно място за показване на високо качествено съвременно изкуство. Дейността бе подкрепена през годините и от множество посолства и международни културни институции като Швейцарска културна програма Про хелвеция, Култур Контакт – Австрия, Британски съвет,  Даниел Ланглоа – Канада,  EU-Japan Fest Japan Committee,  Алианс Франсес, Федерално канцлерство на Австрия  –  отдел Изкуство и култура, ИФА Институт за външни отношения – Германия. От 2010 сдружението е член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.