Диан Чобанов поема Пловдивската опера

  • от Мария Луцова
  • 10:20, 31.01.2024

Диан Чобанов става временно изпълняващ длъжността директор на Държавна опера-Пловдив. В началото на седмицата диригентът е бил на среща с министъра на културата Кръстю Кръстев и е подписал договора си, според информация на медията ни.

Това се случва, след като доц. д-р Нина Найденова спечели конкурс в Министерство на културата и бе избрана за член на Борда на директорите на Националния дворец на културата. В обръщение до колегите си, тя е благодарила за успешната съвместна работа, пожелала е късмет на наследника си и е заявила, че ще продължи да работи за каузата на Държавна опера-Пловдив.

Тепърва предстои да Министерството на културата да обяви конкурс за поста. Както вече писахме, след напускането на Пловдивския театър, за да застане начело на културното ведомство, Кръстю Кръстев обяви конкурс за овакантеното място.

Кой е маестро Диан Чобанов? Той завършва пиано в Пловдив, дирижиране в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София, и в Университета за музикално и изобразително изкуство – Виена. Усъвършенства диригентската си техника при сър Колин Дейвис в Дрезден, маестро Фабио Луиз и маестро Михаел Халаш, диригент на виенската Щатсопера.

Бил е диригент на камерния оркестър „Шонбрун“ – Виена, на Софийската филхармония, главен диригент на Държавната опера в Стара Загора, диригент в Хърватската национална опера и Хърватския камерен оркестър в Загреб. От 2013 г. е музикален директор на Държавната опера на Пловдив. Дирижира с голям успех множество концерти и оперни представления във Виена, Будапеща, Верона, Франкфурт, Щутгарт, Майнинген, Амстердам, Ротердам, Айндхофен, Прага, Загреб, Риека, Скопие, Порто, София, в Израел, САЩ, Бразилия и Китай, оркестъра на Българското национално радио и на Националната опера и балет – София, на Държавната опера – Варна, Русе и други. От 2006 г. е постоянен преподавател по дирижиране и оперна практика в летните академии на „Varna International“, ръководи майсторски клас по дирижиране в Университета на Южна Каролина, САЩ.

През 2012 г. получава титлата гост професор към East China Normal University в Шанхай, Китай. Бил е музикален директор на фестивали в Германия, Австрия, участвал е в редица фестивали у нас и в чужбина. Осъществява записи в известни музикални къщи във Виена, Лондон, София. Диан Чобанов е носител на престижни награди от международни конкурси в Загреб, Виена, Прага, Безансон и други.

Kоментари

коментар
БезАнасон
13:11, 31.01.2024
Отговор

Симпатяга изглежда... Ами сега как ще изгрява слънцето в Пловдив без доцент процент г-жа опера - 100 кила жива музика?!