Денислав Сираков показва “Персона“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:23, 21.03.2023

Денислав Сираков показва първа самостоятелна изложба в Пловдив в галерия „Аспект” на 22 март от 18 ч.  

„Персона"  - с това мото на изложбата искам да наблегна на аспекта на нечий характер, личност или предмет, които се представят на другите, или образа, който съзнателно или несъзнателно проектира на света. Може да се разглежда като публично лице или "маска", която някой носи в социални ситуации или когато взаимодейства с други “, споделя Денислав Сираков.
               
В експозицията са представени девет скулптури от бронз, една от карарски мрамор, както и две пана, изработени от метал, мрамор и 23 каратово злато.По стените на галерията са експонирани 9ескиза, създадени през последната година, изцяло за участието в Аспект.

Кулминацията на изложбата на Денислав Сираков ще бъде внушителната, двуметрова скулптура от метал „FUNKY”, която ще бъде разположена в откритите площи пред галерията.

Изложбата може да бъде видяна от 22 март до 11 април. 

Денислав Сираков е роден е на 30 януари 1977 г. в Пловдив. Запалва се по скулптурата покрай баща си Иван Сираков. През 1997 г. е приет за студент в специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, където през 2002 г. получава магистърската си степен при проф. Милан Андреев.

Освен със скулптура , Денислав Сираков се занимава и с леене и реставрация. Реставрира и изработва десетки паметници в България. Сред тях са и множество паметници на загинали във войните.
За мащабната си творческа дейност Денислав Сираков е носител е на престижната награда "Култура" на Община Велико Търново.