Датската Mercyful Fate е третият хедлайнер на фестивала Hills of Rock в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:05, 16.11.2021

Mercyful  Fate са третият хедлайнер на Hills of Rock 2022 и се качват на сцената на 22 юли 2022 за своя първи концерт в България. Групата е основана в Копенхаген през 1981 г. от Ханк Шърман от Brats и Ким Бендикс Петерсен, както е истинското име на Кинг Дайъмънд. На следващата година излиза мини албумът им Mercyful Fate. За кратко време след това са издадени легендарните Melissa (1983) и Don't Break the Oath (1984).

Те са последвани от турне в САЩ, по време на което групата се разпада. Кинг Дайъмънд, заедно с Тими Хансен и Майкъл Денър, създава група на свое име King Diamond, която има култов статус и до днес. А Хан Шърман формира Fate.

През юли 1993 г. всички от класическия състав, с изключение на Ким Ръз, решават да възстановят бандата. Те подписват с американския лейбъл Metal Blade Records. In the Shadows излиза още през същата година. В записите на песента Return of the Vampire участие взима и Ларс Улрих от Metallica. Но това не е чудно, предвид факта, че Mercyful  Fate е любима група на музикантите от Metallica.

Следват албумите “Time”, “Into the Unknown”, “Dead Again” и последния за сега студиен албум на групата „9” от 1999 година. Оттогава насам Mercyful Fate няма участия, въпреки че Кинг Дайъмънд твърди през март 2008 г. пред финландското издание HardcoreSounds, че бандата в никакъв случай не се е разпадала. През 2008 г. са записани нови версии на песните Evil и Curse Of The Pharaohs специално за играта Guitar Hero: Metallica. В нея влязла обаче само първата песен.

През 2020 г. групата решава да се завърне на голямата сцена, като е обявена за хедлайнер на всички големи фестивали в света за тежка музика. Като такива ще се качат и на сцената на Hills of Rock.

Още три банди – Heaven Shall Burn (21.07.), Behemoth (22.07.) и Testament (23.07.)  също се включват в списъка с групи, които очакваме с нетърпение, казват организаторите от Fest Team.

Еднодневни и тридневни за Hills of Rock 2022 ще откриете на www.ticketstation.bg. Припомняме, че все още можете да презаверите своите неизползвани досега билети - инструкцията се намира на hillsofrock.com, допълват те.

Фестивалът е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Ето и всички групи, които ще чуем на фестивала: