Дан Еъри води звездни музиканти за концерт в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:53, 20.07.2023

Легендата в рока Дон Еъри (Deep Purple) идва в Пловдив с мега проекта си "Allstars Night" на 29 август в Летния театър на Бунарджика от 20 ч. Култови парчета на Rainbow, Whitesnake, Ozzy Osbourne, Deep Purple, Gary Moore са само част от селекцията на Еъри, подготвена за концерта под тепетата

„Ще бъде грандиозно шоу!”, гарантира барабанистът на супергрупата Бернхард Велц. Месец преди събитието той разказва как се е зародил проектът и споделя пристрастията си към родната публика: „Обожавам, когато съм в България, публиката е невероятна! Винаги е велико да свиря тук!”. Австриецът, работил с десетки знакови имена в рока, е човекът, накарал фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън да пее на български „Ерген деда” и да запише рок версия на народната песен в студио. 

В супергрупата Дон Еъри вокалите са поверени на Карл Сентънс от Nazareth. На китарата ще бъде Кайтнер Зи Дока – също реализирал проекти с имена като Jon Lord, Ian Paice и Bruce Dickinson. Съставът за концерта в Пловдив допълва басистът на Thunder Крис Чайлдс.

Ето какво още разказва в интервю Бернхард Велц, месец преди концерта:

- Виждаме те често в България, какви чувства изпитваш, когато си тук и как изглеждат българите в твоите очи?

- Обожавам, когато съм тук в България. Това е много специално време за мен. България е мой втори дом. Хората тук и по-специално публиката, са невероятни. Винаги е велико да свиря в България! 

- Работил си с много легендарни музиканти като Джон Лорд, Дон Еъри, Иън Пейс, Стийв Морз, Брус Дикинсън, Стийв Лукатър, Кен Хенсли, Джо Лин Търнър и още десетки други знакови имена в рока. Кой е бил основно вдъхновение за теб?

- Моето най-голямо вдъхновение е със сигурност Иън Пейс. Свирих за първи път с него през 2002, което по-късно се оказа ключът да свиря и с Джон Лорд, и много други. Всъщност той е причината да свиря на барабани, след като гледах „Дийп Пърпъл” през 1993. В последствие всичко тръгна в множество проекти.

- Ти си човекът, който накара фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън да пее на български - на двата мащабни концерта с музиката на Джон Лорд и Deep Purple в НДК през март.  Как се стигна до това?

- Винаги много съм харесвал тази песен „Ерген деда”. Също така и другите колеги от бандата много се вдъхновиха от нея. Беше 2:00 сутринта в България, когато изведнъж се роди тази идея: „Защо да не попитам Брус, Роджър Гловър, Джон О’Хара и Дока Кайтнер да направят рок версия на тази фолклорна песен?”. И едновременно всички казаха „Давай, защо не!”. И тогава Станислава (приятелката му – бел. ред.) ме запали да помолим Теодосий Спасов да свири на кавал в песента и той веднага каза ДА.

Така че аз продуцирах парчето в моето студио в Австрия и два месеца по-късно записах вокалите в Загреб, Хърватия. Мисля, че крайният резултат беше много добър... Още песента не е издадена, но се надявам скоро да го направим. И също така, като имахме онези два концерта в София, им казах, че сега е абсолютно задължително да изпълним „Ерген деда” на живо! И така напрвихме J!

- На 29 август ще свирите в Пловдив с Дон Еъри от „Дийп Пърпъл”, а вокалист на супер групата ще бъде друг забележителен музикант - Карл Сентънс от „Назарет”. Как се запознахте и какви общи участия сте имали?

- Да! Ние започнахме с точно този състав през септември 2006 в Австрия. Точно тогава Дон избра Карл Сентънс. Тогава се запознах с Карл. Ние се научихме да работим бързо помежду ни, защото всеки от членовете Don Airey Allstars е зает с най-различни проекти, както и в своите групи.

- Какви песни ще ни изсвирите на концерта в Пловдив?

- Да, разбира се, че ще изсвирим няколко песни от каталога на Дон Еъри, но в никакъв случай няма да се превърнем в поредната трибют група. Ще изпълним емблематични песни от емблематични албуми, в които е свирил самият Дон - песни на Whitesnake, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Rainbow и разбира се, няколко велики парчета на Пърпъл. Все пак Дон е настоящият клавирист на тази легендарна банда. Ще бъде грандиозно шоу, така че се надявам да дойдете, за да се насладите на една велика рок-енд-рол вечер!”.

 Бернхард Велц е австрийски барабанист, композитор и продуцент, роден в Грац през 1978 г. Започва да свири на пиано в музикалното училище на 8-годишна възраст, а по-късно и на китара под влиянието на китариста на Queen - Brian May. Решаващ за музикалната му кариера обаче е концерт на Deep Purple от 1993 г., след който той захваща барабаните. Именно с ударните инструменти той завършва гимназия, а по-късно взема и диплома от консерваторията в Инсбрук.

Феновете на рока в цяла Европа, включително България, го познават от концертите му с членовете на великите Deep Purple, Iron Maiden, Uriah Heep, Genesis, Rainbow, Whitesnake, Ozzy… Работил е с Джон Лорд, Дон Еъри, Иън Пейс, Стийв Морз, Стийв Лукатър, Сузи Куатро, Джон Маклафлин, Джеф Скот Сото, Кен Хенсли, Джо Лин Търнър, Греъм Бонет, Дуги Уайт, Биф Байфърд и още десетки имена-легенди в рока.