“Дами канят“ в изложба на Дружеството на пловдивските художници

  • от PlovdivTime
  • 11:42, 04.03.2024

Дружеството на пловдивските художници кани на изложба "Дами канят", посветена на жените творци и вдъхновеното от темата за жената творчество, ще бъде открита на 7 март от 18 часа в новата зала на ДПХ на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.

Изложбата включва богат диапазон от произведения на визуалното изкуство - живопис, графика, фотография, N форми, рисунка и много други. В нея участват освен членовете на ДПХ, и външни гости - жени-творци. Тя е втора обща изложба от поредица от три такива, които включват покана за участие към външни гости. Темата за жената в изкуството  е трайна и постоянна, неизчерпаема и вечна. Жената е образ, символ, обект, главен мотив, жената като муза, вдъхновение, присъствие, опитност.

В днешния свят, в който се преосмислят утвърдените норми; разрушават се стереотипни нагласи; размиват се установени граници, установяват се немислими до сега порядки в обществото,  е предизвикателство да се организира такава изложба. Различават ли се творбите на жените-творци? Има ли нещо специфично, по което се разпознава, че авторът е жена? Доколко личността в изкуството има влиянието на пола си? Вярно ли е, че има предубеждения към „женското“ творчество? Има ли „женски“ теми, „женско“ усещане, „женска“ чувствителност? Чрез изкуството се задават въпроси и  самото то е отговорът.

Всяка жена, която взема участие в изложбата, е свободна да избере сама това, с което ще се представи. Мъжете е необходимо да се представят работи, вдъхновени от темата за Жената. Очакваме резултатите да бъдат разнообразна експозиция, със силно лично присъствие на всеки един автор.

Куратори са Борислава Сотирова, Емилия Арабаджиева, Ирина Гърдева, Лидия Симеонова.