“Дама Пика“ - изключителният спектакъл на Веселка Кунчева отново на сцена в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:54, 08.01.2022

Държавен куклен театър Пловдив  отново включи в афиша си "Дама Пика" -  изключителния спектакъл с режисьор Веселка Кунчева по А.С. Пушкин. Не пропускайте възможността да преживеете нещо неповторимо на 20 януари от 19 ч. в залата на куклениците. Сценичният вариант е на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, режисьор е Веселка Кунчева. "Дама Пика" е първият спектакъл за възрастни през 75-ата юбилейна за Държавен куклен театър - Пловдив година.Сценограф е Мариета Голомехова, асистент сценограф: Едуардо Планас Абарка. Музиката е на Христо Намлиев, хореографията е дело на Стефан Витанов. Участват Пламен Димов, Полина Христова, Мария Димитрова, Живко Джуранов, Велизар Евтимов, Михаела Андонова, Наталия Василева, Ева Данаилова, Александър Караманов.

Играта на карти или играта на съдбата. Играта, в която жадуваме да спечелим и да се домогнем до щастие, любов, реализация, власт. Тази игра завихря в нас желанията. Това е темата, която изследва екипът на спектакъла. Желанията, които бавно набъбват, завладяват ни, подчиняват ни и накрая ни засмукват в стихията си, за да ни изплюят обратно - обезобразени и деформирани подобия на човешки същества. Или желанията потиснати, стаени, премълчани от страх и неувереност, които ни оставят да предъвкваме рутината на сивото си ежедневие в очакване за мистично спасение. Какво е човекът, разпнат между силите на мрака и светлината?

„Дама Пика“ е спектакъл за спасението и проклятието, разкъсващата страст и фалшивото смирение.

Спектакълът е носител на Награда “Пловдив” в областта на изкуството и културата, в раздел Театър 2016 и на Награда Икар за режисура.