Пловдивският етнографски музей представя виртуално най-ценните си издания

  • от PlovdivTime
  • 08:40, 30.12.2020

Регионален етнографски музей – Пловдив е вторият по големина у нас специализиран музей от такъв тип, утвърдена научно-образователна институция и притегателен център за културен туризъм. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение. На 14 октомври 1943 г. новият дом на музея е отворен за посещения. През 1949 г. Общинската къща музей е преименувана в Народен етнографски музей. През 1952 г. е открита постоянна експозиция, обновена изцяло през 1962 г.

Днес над 40-те хиляди експоната са обособени в шест фонда: Селско стопанство, Занаяти, Тъкани и облекло, Мебели и интериор, Музикални инструменти и обреден реквизит, Произведения на изобразителното изкуство. Оформени са Фототека, Научен архив и Библиотека. Музеят е утвърдено средище на етнографските проучвания в Пловдив и в България като цяло. Организира престижни временни изложби и атрактивни културни събития.

Музеят е съорганизатор и домакин на станали вече традиционни фестивали (фолклорен, на камерната музика, класическа китара), концерти, биеналета, ревюта, театрални постановки, представяния на книги, спектакли. Предлага и допълнителни атракции за туристите като демонстрации на традиционни занаяти.

Музейният интериор е достъпен и на Интернет потребителите чрез виртуален тур, представящ част от експозицията.

Една важна част от работата на музейните работници е и издаването на каталози, които са свързани историята на музейните сбирки и разказват по увлекателен начин за живота, бита, обичаите на българина през вековете.

Вижте някои от изданията, които можете да поръчате и онлайн. Всички издания съдържат текст на български и английски език. Да погледнем отблизо!

Издание № 16 - Каталог на десетото юбилейно издание на международно биенале „Майстори на карикатурата“, съдържащ избрани карикатури на тема: „Прасето и културата”.

Издание № 17 - Каталог на шестото международно биенале „Майстори на карикатурата“, съдържащ избрани карикатури на тема: „По дрехите посрещат, а изпращат по...”

Издание № 15  - Каталогът „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ е издаден във връзка с  изложба, която представя процеса на европеизация на всекидневието у нас. Артефактите в него се свързват с важни места на памет в Пловдив и Русе, които през XIX век са на-важните български градове, създали собствени модели за всекидневен начин на живот.

Издание № 14 - Каталогът „Времето на алафрангата“ е издаден във връзка с изложба, представяща възникналия през XIX-то столетие стил  „А ла фаранга“ (букв. „по френски маниер“), олицетворяващ епохата на проникване на модерната европейска култура в България.

По това време Пловдив се утвърждава като един от важните административни, занаятчийски и търговски центрове на Европейска Турция, космополитен град със засилено чуждо присъствие.

Издание № 13  - Каталогът „Съкровища от старите ракли. Български традиционни накити“ на Регионален етнографски музей – Пловдив представя част от народните носии и накити, съхранявани във фонда на музея. Те имат представителен характер, но съвсем не изчерпват богатството и разнообразието от традиционни облекла и накити, характерни за българската етническа територия.

Издание № 12 - Народната мяра за хубост и юначество и автентичният родопски диалект в книжката „Родопски песни за бално и за драго” на Георги Чилингиров, ще обогатят Вашите търсения по пътя към красивото, непреходното, вечното...

Бай Георги, роден на 4 декември 1914 г., увековечаващ родопските песни и удостоен с наградата „Майстор на народната песен“, може да бъде наречен доайен на родопските певци.

Книжката съдържа над 100 родопски народни песни.

Издание № 11 Годишник на Регионален етнографски музей – Пловдив, том 4, „Камбаната: бит, обред, мит“, включва статии, представящи функции, форми, производство на „материални“ и „духовни“ измерения на Камбаната през погледа и прочита на специалисти от различни области.

Още много полезна информация и пълен каталог на изданията можете да намерите на страницата на РЕМ и във фейсбук.