„Да откриеш свободата“ на Галина Ушева в експозиция „Мексиканско изкуство“

  • от PlovdivTime
  • 09:46, 29.10.2022

Известният фотограф от Бургас Галина Ушева ще се представи пред пловдивска публика със самостоятелната си изложба „Да откриеш свободата“ от 2 до 21 ноември 2022 г. В Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската художествена галерия в Стария град тя ще покаже специално подбрани цветни и черно-бели фотографии, в които основен „персонаж“ са сгради, напуснати от някогашните си обитатели.

Както отбелязва за творбите ѝ журналистът и културен критик Митко Новков: „И тук идва парадоксалността: тези изгледи уж говорят за отсъствие, но и с най-малката си изобразителна частица показват присъствие. Присъствието на човешкото: било е скрито – сега е отгърнало булото; било е свито – сега се е метнало в пространството; било е затворено – сега се е открило за погледа. За онзи поглед, който знае да го види и  - виждайки го, да го почувства. Да го почувства не като друго, а като свобода. Или като птица в небето – същото е…  „ 

Откриването е на 2 ноември от 18 часа.

Първата изложба на Галина Ушева е през 1978 г. Следват над 20 самостоятелни изяви в повечето големи български градове, както и в Германия, Франция, Гърция, Турция, Латвия и Португалия. Нейни творби участват в много национални и международни изложби от Солун до Мексико и получават редица значими награди.

През 2000 г. Галина Ушева създава фондация "Мариграфия", чиято цел е да промотира български фотографи. Фондацията организира два пленера по Южното Черноморие, в които участват над 20 фотографи от страната. Двата пленера са представени с каталози.

Освен собствената работа като фотограф художник Галя Ушева е била член на журито на големи международни изложби и фестивали като Фотоваканция и фестивала "Черно и бяло" в Порто, Португалия, Биенале ФОДАР, Снимка на годината на СANON, Годишните изложби на НСФА „Янка Кюркчиева “, Награда на КОДАК-2001.