Чрез виртуална реалност: Разглеждаме „вътрешността” на Альоша, пълна с мрачни видения

  • от PlovdivTime
  • 09:35, 07.11.2022

Пространството на „The Steps” в София става домакин на самостоятелната изложба на Мич Брезунек  „Enter the Ghost” от 9 ноември в 18.30 ч. VR изложбата е следващата част от проектa на Брезунек – „Ghost”, с който авторът преобразява дигитално паметници на съветската армия в България. „Enter the Ghost” e продължение на неговата самостоятелна изложба „The Ghost is here” („Призракът е тук”), която беше представена в Пловдив през септември 2022 г.

С „Enter the Ghost” („Влез в Призрака“) Мич Брезунек ни кани да открием фиктивен свят чрез VR (виртуална реалност) и да разгледаме Альоша, паметника на Съветската армия в Пловдив, от нова перспектива и в 3D. Виртуалната реалност позволява на посетителите да „влязат“ в паметника, където ги очаква цял нов свят, наситен от символи.

За да се опознае „вътрешността“ на съветската пропагандна машина и да се разбере какво съдържа тя, трябва да се проникне в самата структура. Призракът вече не е просто символ – той разкрива мрачните видения, които паметникът носи от миналите времена в настоящето.

Изложбата представя сюрреалистичен и емоционален прочит на настоящата ситуация, в която се намира Европа след руската инвазия в Украйна. Контекстът е различен, но пропагандните методи, използвани от агресора, остават подобни. Във време на ревизии на европейската история Брезунек повдига въпроси за това какво представляват тези паметници на съветската армия и какви послания носят.

На 9 ноември ще бъде публикувана и втората част от NFT колекцията GHOST, която съдържа 4 специални пакета с творби. Допълнителна информация за колекцията ще бъде достъпна в сайта на проекта след 9 ноември - ghost.bg. 70 процента oт приходите, генерирани от продажбите на NFT творбите, ще бъдат дарени в подкрепа на независимия културен сектор в Украйна и България.

„За нас, които си мислим, че мракът ни топли. И че плячката ще види бял ден под купчините камъни и развалини. Нашата съдба винаги ще бъде покрита със светлина и живот. От нас зависи да мислим за светлото утре под железните чукове на невежите.

Животът е това, коeто ни радва, а смъртта - това, което ни разделя. Между двете  – въздишка, разкаяние, надежда. В ръцете ни – киселинността на вечното“, казва Мич Брезунек.

Изложбата може а бъде посетена в рамките на три дни - до 11 ноември.

Роден във Франция през 1989 г., от 2016 г. насам Мич Брезунек е базиран в Пловдив. Дипломиран от Академията за изящни изкуства на Бретан, Франция в областта на пластичните изкуства. От 2013 до 2017 г. е член на арт колектива Ouest Fisting from Lorient и ъндърграунд сцената за графично изкуство, фензини, видео и др. Първата му самостоятелна изложба „Incubus“ (2017) е курирана от Войн де Войн в независимото арт пространство Æther, София. Сред самостоятелните му изложби са също „Как да станеш най-добрия художник на света“ (2021), ИСИ - София с куратори Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев, „Venus Ritual“ (2018) в галерия L’Union, Пловдив и „The Ghost Is Here” (2022) в Градска художествена галерия (Изложбена зала 2019).

Проектът е реализиран с подкрепата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Изложбата се реализира с подкрепата на Посолството на Франция и Френския културен институт в България. „Enter the Ghost” е част от „November Numerique / Digital November”, реализиран с подкрепата на Chibi Phoenix и Pontica Solution.