Четири поколения изпълнители, прославили България, гостуват на OPERA OPEN 2020 (ПРОГРАМА)

  • от PlovdivTime
  • 10:01, 27.06.2020

OPERA OPEN 2020 продължава десетилетните традиции за оперни спектакли и концерти на сцената на Античния театър в Пловдив като изданието тази година е с фокус големите български имена в оперното изкуство. Гости на фестивала ще са четири поколения изпълнители, прославили България на най-големите оперни сцени по света.

Вижте пълната програмана фестивала:

OPERA OPEN 2020 -  ПРОГРАМА

3 и 4 юли - Съпътстващо събитие:  Прожекции на филми от поредицата "На опера с БНТ 2" - Римски стадион, 21 часа, вход свободен

10 и 11.07 (петък/събота) - Гала откриване ВРАТИТЕ НА СЪНЯ  - 21:15 часа
Мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф, Арнаудов 

Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Опитахме се да ги чуем и доловим – и да ги разтълкуваме със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър. Какъв е светът, който сънуваме, и какъв - сънят, който живеем?  Театърът на сънищата ще отвори портите си и ни кани...

Спектакълът е с обърната гледна точка като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в сектори и F. Броят на местата е ограничен. Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ


17 и 18.07 (петък/събота) – Понякога ще идвам във съня ти... ПОЕТИТЕ И МУЗИКАТА  - 21:15  часа
Мултимедиен спектакъл по българска класическа музика и най-красивата любовна лирика от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова и др.

Солисти и Камерни състави на Опера Пловдив

Спектакъл, в който музика и реч са обединени. Ще звучат красиви български любовни стихове, облечени в тембрите и окрилени от чувствителността на известни днешни актьори - Бойко Кръстанов, Владо Пенев,  Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов. А чудесният Антони Дончев и музикантите от Пловдивската опера ще връщат неуморно тази поезия към музикалните й корени, давайки й нова сила.

Спектакълът е с обърната гледна точка като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в сектори и F. Броят на местата е ограничен. Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ


22.07 (сряда)  - Легенда на върха на палците  ЖИЗЕЛ  Адам - 21 часа
Международна балетна трупа и Оркестър на Опера Пловдив

Романтичната история на Жизел и нейният принц, историята на една любов, тъй чиста и деликатна, че се счупва под ударите на грубия и реален свят, за да възтържествува нетленно; тази история ще ни разкаже в звук, светлина и жест прочутият балет на Адам с участието на звездните премиер солисти на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев. 


25.07 (събота) - Оперетите на Виена, Будапеща и Париж VIVA L'OPERETTA - 21 часа
Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

Каним Ви на опияняващ бал-маскарад с искрящ хумор, безумни авантюри и бляскаво шампанско! Феерични валсове,  пламенен чардаш и предизвикателен кан-кан в Гала спектакъла с най-доброто от оперетите на Щраус, Калман, Лехар и Офенбах. 

20.08 ( четвъртък) - ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ И ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА НА ВИВАЛДИ И ПИАЦОЛА - 20:30 часа
Оркестър на Опера Пловдив

Изявеният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази представя забележителните музикални цикли „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четири годишни времена” от Астор Пиацола. Вивалди и Пиацола – ярки представители на различни музикални култури ни дават две различни версии на една и съща тема. Музика, написана в началото на 18-ти век в Италия – изящна и поетична, която разказва за природата, както и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на 20 век в Аржентина.


22.08 (събота) - Музика на мира  ЛЕНИНГРАДСКА СИМФОНИЯ  Шостакович - 20:30 часа

"Музика на мира" е международен музикален проект, диалог за мирното съвместно съществуване, прослава на човешката сила и дух. Проектът включва изпълнението на Ленинградска симфония от Шостакович от оркестри в Берлин, Виена, Пловдив и Торгау, както и от Симфоничния оркестър на Балтийско море.
 Оркестър на Опера Пловдив


Както винаги при Шостакович, тази Симфония е посветена не на града – както и да се нарича той, не и на събитието, а на хората. На загиналите от глад, от студ, от снаряди и бомби... от отчаяние. Тук няма политика: има борба на ужасното, банално зло с човека.  Симфонията се свири рядко заради мащабите си, огромния състав, трудност, уви – и заради политически предразсъдъци... И сега Пловдив има шанса да я чуе, да изпита трепета от знаменитата тема на нашествието и да изпита мощния катарзис, до който музиката довежда.

Вход с покани 

25.08  (вторник)– СОНЯ ЙОНЧЕВА - ГАЛА ОПЕРА - 20:30 часа
Оркестър на Опера Пловдив

Соня Йончева - българската прима, която покори света, се завръща в родния Пловдив за вълнуваща среща с публиката на Античния театър. Звездата на Соня Йончева блести на сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Партнира си с артисти от ранга на Пласидо Доминго, Дмитрий Хворостовски, Стинг, Йонас Кауфман, Томас Хемпсън, Антонио Папано. Богатият ѝ репертоар се разпростра от Барока до творби от Моцарт, Чайковски и Пучини. Българката е единственият артист в историята на Метрополитън опера, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които предавани на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.


28.08 (петък) - Целият свят е шега...  ФАЛСТАФ  Верди - 20:30 часа
Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

"Всичко в света е майтап и човекът за шут е роден“ – с тези думи завършва комичната опера „Фалстаф” – последната творба на Верди по пиесата „Веселите Уиндзорки” на Шекспир. Потопени в глазурата на la dolce vita, ще узнаете тайни и интриги, обилно полети с херес; ще преживеете един финал, в който животът не свършва, а неудържимо блика в пъстри пръски.  Незабравима вечер с Кирил Манолов – навярно най-добрия, колоритен и могъщ Фалстаф сред съвременните оперни изпълнители и със специалното участие на примата Мариaна Пенчева.


 31.08 ( понеделник) – ХОРЪТ И СВЕТОВНИТЕ МУ ГЛАСОВЕ - 20:30 часа
Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор на БНР

Празнична гала на три оперни звезди, започнали своя музикален път в Детския хор на БНР, послучай 60 годишнината му. Светлина Стоянова, солист на Виенската опера, Мария Радоева с кариера в оперни театри в Австрия и Италия и Ина Кънчева с изяви в оперни театри като Ковънт Гардън и Ла Скала, се събират на сцената на Античния театър с настоящите деца хористи и оркестъра на Опера Пловдив за вечер с едни от най-известните арии и хорови сцени от опери.

4.09 (петък) - За една мечта...  "МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ" Пучини - 20:30 часа
Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

Отбелязваме 20 годишния юбилей на Международния майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ с гостуването на звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция, любимото сопрано на Рикардо Мути - Витория Йео, за „Мадам Бътерфлай“ в Античния театър в Пловдив. Райна Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла, отличен с награда "Пловдив" 2019 за мултимедиен дизайн и сценография.

12.09 (събота) - ДЕВЕТА СИМФОНИЯ  Бетовен/ ОЦЕЛЕЛИЯТ ОТ ВАРШАВА  Шьонберг - 20 часа

250 години от рождението на Бетовен,  75 години от създаването на Филхармония в Пловдив
Солисти: Станислава Момекова, Георги Султанов, Елена Чавдарова - Иса, Ивайло Джуров
Хор и Оркестър на Опера Пловдив

Девета симфония на Бетовен е сигурно най-мощната музикална утопия, която човечеството познава; музикалното свидетелство „Оцелелият от Варшава“ – най-страшната антиутопия. Портите на Рая и повеят от ангелско крило – и вратите на газовата камера. Два хорови химна към Божеството, идващи от самата глъбина на сърцата. Идеята да съчетаем тези две полярни творби е идеята да очертаем границите на човешкото днес. Да развълнуваме - Чрез музика и в името на музиката.