Чешкият писател Бианка Белова гостува в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:56, 01.05.2023

Литературният фестивал „Пловдив чете“, Чешки център София, ПУ „Паисий Хилендарски“, издателство „Жанет 45“ и издателство „Изида“ канят публиката на литературна вечер с чешката писателка Бианка Белова 3 май от 18 ч. в културен център „Тракарт“.

Бианка Белова е родена в Прага в семейство на чехкиня и българин. Завършва Висшето училище по икономика в Прага. След дипломирането си работи известно време като мениджър в големи международни компании. После е преводач от английски език на свободна практика. Първият ѝ ръкопис, романът „Зелено къри“, който е свързан с пътуване до Индия и със спомените за българската ѝ баба, остава непубликуван. Дебютира през 2009 г. с книгата „Sentimentální román“ (Сантиментален роман), в която с проникновеност представя темата за ада на изгубената невинност в живота на хората, съзрявали в края на комунистическата епоха. През 2011 г. е издадена новелата ѝ „Mrtvý muž“ (Мъртвият мъж). Книгата е оценена като произведение отхвърлящо стереотипите за т.н. женска литература“ с нейната бруталност. Следваща ѝ книга „Celý den se nic nestane“ (Цял ден нищо не се случва) е издадена през 2013 г.

През 2016 г. е издаден романът ѝ „Езерото“. Главният герой, момчето Нами, търси майка си в едно далечно място, напомнящо за пресъхващите и забравени брегове на Аралско море, сред изоставени сгради, където живеят малцина отчаяни нещастници и руски войници. Историята е за възмъжаването на едно момче, което трябва да стигне до дъното на своето отчаяние, за да изплува по-силно и осъзнато. Чрез разделянето на романа си за израстването на четирите глави: „Яйце“, „Личинка“, „Пашкул“ и „Имаго“, показва как унищожаването на природата също разрушава обществените и социални връзки. За романа писателката е удостоена с най-престижната чешка литературна награда „Магнезиа Литера“ в категорията „Книга на годината“. През 2017 г. романът получава наградата за литература на Европейския съюз.

В романа си „Мона“ от 2019 г. представя историята на медицинска сестра и тийнейджър, които се срещат в руините на живота си, на руините на стария свят, на руините на болница, за да избягат от остарелите правила на обществото.

Събитието се организира съвместно с катедрата по славистика на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Чешкият литературен център към Моравската библиотека в Бърно. Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития на Пловдив за 2023 г.