Буря от фламенко сложи край на Китарения фестивал

  • от PlovdivTime
  • 23:34, 11.10.2016

 

от Боряна Иванова

 

В неделя приключи Международният китарен фестивал „GuitArt“, по време на който любители и професионалисти участваха в майсторски класове и лекции , концерти и рецитали на изтъкнати китаристи от България и света. 

Десетото юбилейно издание завърши с концерт на „Банда Del Padre“ в „Stage 51“. На сцената видяхме основателя фламенко-групата Христо Коликов „Падре” , който с дрезгавия си тембър изпълни душите на публиката с приповдигнато, южняшко настроение. Качиха се също китаристите Цветан Андреев и Симеон  Иванов,  умело създавайки перфектното латино-звучене, със нотки на инди привкус.

Ритъм зададоха Пиеро Ефипания от Перу на тарамбуките и Димитър Сираков на бас. Живко Василев беше едновременно зад синтезатора и с кавал под ръка, допълвайки с индивидуалното звучене на бенда.

Фламенко формацията е основана през 2009 година. Стилът им е повлиян от испанската музика, наситен е с фолклорни и етно елементи от различни краища на света.

Мотото на групата е „ Banda Del Padre – когато животът е страст!” и неименуемо доказаха това изказване в „Stage 51“. Групата изпълни не само любимите си авторски парчета, но и известни кавъри, сред които и тяхна вариация на българската народна песен „Седнало е Джоре дос”.

Дебютният албум на Банда Дел Падре, който излезе в началото на 2013 година,се казва “RUBI”. В записите му взимат участие над двадесет музиканти от десет различни държави, като едноименният сингъл е изпят от изгряващата звезда Поли Генова. Песента окупира първото място в класацията „Нашите 20” на БГ радио.

Групата може да се гордее със музикалния си аранжимент на спектакъла „Кармен от Факултето”, възложен им от Нешка Робева. Това всъщност е техния основен тласък за утвърждаването на индивидуалния им почерк в смесването на фламенко с български фолклорни мотиви.

 

 

 Основателя на фламенко-групата Христо Коликов „Падре” вложи много емоция в изпълненията

 

 

 "Банда Дел Падре" е основана през 2009 година

 

 

Специален гост на сцената беше арт - директора на фестивала, който също умело свири на китара 

 

 

 Енергията в "Stage  51" пренесе публиката на юг, въпреки дъждовното есенно време навън