Британският писател Крис Клийв пристига в Пловдив за среща с читатели

  • от PlovdivTime
  • 11:55, 10.06.2024

Британският писател Крис Клийв е в България за срещи с читатели от три града – София, Пловдив и Стара Загора. 

Авторът на романите „Възпламеняване“, „Другата ръка“, „На смелите се прощава“ и „Злато“ е гост на лятното издание на фестивала „Литературни срещи“, чието мото е „Литература и спорт“. С тази тема е свързана и последната книга на Клийв, издадена в България. Романът „Злато“ среща читателите с трима елитни колоездачи в навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Писателят пристигне, за да участва в софийския фестивал „Литературни срещи“ на 14 юни. 

Два дни по-рано той ще е в Stage Park в Пловдив, където ще е гост на „Пловдив чете“. В събитието ще участват още Иво Иванов и Камен Алипиев-Кедъра. Двамата ще разговарят с Крис Клийв и на 11 юни в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Събитието е част от нов формат на „Книжарница в куфар”, наречено „От друга страна”.

Крис Клийв (р. 1973) е британски писател, автор на разкази и на четири романа - „Възпламеняване“, „Другата ръка“, „На смелите се прощава“ и „Злато“, издадени у нас от издателство ICU. Клийв е възпитаник на „Бейлиол Колидж” в Оксфорд, където завършва експериментална психология. Наред с писането, работи като психотерапевт и има активна практика. 

Излизането на дебютния му роман „Възпламеняване“ съвпада с поредицата атентати в Лондон през 2005 г., което води до изтеглянето на тиража от търговската мрежа поради подозрения в конспирация, разказват от Bookmark. По-късно се появява и филмова версия на романа с участието на Мишел Уилямс и Юън Макрегър, пише БТА.