Борис Сариков показва скулпторните си творби в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:02, 01.11.2023

Големият Борис Сариков представя скулпторните си творби в самостоятелна изложба в галерия "Артистика" на 7 ноември от 18.30 ч. Творбите на артиста са съчетание от различни стилове, техники и материали.

Борис Сариков е съвременен български скулптор и е роден през 1958 г. в България. Фигурите на Сариков изобразяват двойствеността на човека, улавяйки в метал една неустановеност, която поставя под въпрос крехкостта и нестабилността на нашата привидно надеждна реалност. В своите скулптури той използва камък, дърво, глина, гипс и восък, както и други средства като чекане, монетосечене и инвестиционно леене на бронз, за да съчетае техники от античността през Ренесанса до модерното и съвременното изкуство. Началото на 90-те год. започва усилено да изучава едно мистериозно изкуство - тракийската торевтика. Създава поредица нови произведения в този стил, познат на Запад като "Chasing & Reposes". През 2007 г. заминава със семейството си за САЩ, където продължава да търси уникален израз на творбите си. В Колорадо открива едни специфични плоски цветни камъни, които стават неразделна част от скулптурите му.

Негови творби са излагани в музея Rourke Art Museum в Мурхед, Минесота; галерията Downtown Art Gallery във Фарго, Северна Дакота; и галерията Royal St. Art Gallery в Аспен, Колорадо, САЩ. Сариков получава награда за най-добра скулптура в галерия "Муза" от Longmont Art Coalition в Лонгмонт, Колорадо, САЩ. Негови творби са притежание на белгийското кралско семейство и на частни колекционери от Париж, Ню Йорк, Цюрих, Мюнхен и Осака.