“Бомбето“ на пловдивските кукленици номинира пет талантливи актьори за награда “Сивина“

  • от Мария Луцова
  • 10:57, 14.04.2021

Ролите в спектакъла "Бомбето" на режисьора Катя Петрова донесоха на актьорите Балена Ланджева, Венцеслав Димитров, Елин Стоянова, Ивелин Николов и Стайко Стайков номинация за награда "Сивина", обявиха от Пловдивския куклен театър. Именно пловдивската трупа стои за един от най-стойностните проекти на националната сцена в кукленото изкуство.

Наградата "Сивина" е учредена през 2009 г. на името на Сивина Сивинова, която е една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен театър. Името на наградата е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. За огромно съжаление Иван, Нина и Сивина не са вече сред нас. „СИВИНА” е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години играят в страната и чужбина, очаровайки зрителите с таланта си. Иван, Ваня и Нина Сивинови са оставили дълбока следа в творческата история и на Държавен куклен театър - Пловдив с дългогодишната си неуморна работа и незабравими роли и спектакли. 

Идеята за наградата е на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос и е учредена и подкрепена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България и Съюза на Артистите в България. Призът е за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за дебют или една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е диплом, статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „Метаморфози“, както и финансов стимул. Пластиката е изработена от Васко Бърдаров.

Връчването на тазгодишната награда ще бъде на 10 май, от 18 ч., в Столичен куклен театър и ще бъде част от програмата на XVI-тото издание на Софийския театрален салон, предшестващ Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2021.

Желаем на всички номинирани млади актьори още много награди и признания за успехите им на куклената сцена у нас и по света!