Боил Банов: Оперите могат да работят при 30 процента капацитет

  • от PlovdivTime
  • 11:37, 30.11.2020

Оперните и музикалните театри е разрешено да продължат дейността си по време на новите ограничения, наложени от здравните власти, това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за платформата „Площад Славейков“. Точка 7 от заповедта на Министерството на здравеопазването посочва, че спирането на дейността е за всички културни институти, като изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.

„Театрите са няколко вида – драматични, оперни и музикални. В тях са създадени отлични условия за безопасно провеждане на събития. Принципът е на добрия пример. Когато има ограничения, трябва да се поощрява добрият пример“, поясни министърът.

Министърът на културата заяви, че е обиколил повечето сценични институции преди налагането на заповедта и се е уверил лично, че на публиката е осигурено безопасно присъствие. На въпрос защо Софийската филхармония преустанови концертната дейност, министър Банов посочи, че това решение е взето по преценка на директора, диригента Найден Тодоров. Много от директорите на културни институции се притесняват за творческия състав.

Забраната музеите и галериите да извършват дейност е наложена заради непрекъснатото присъствие на посетители в продължение на 8 часа, обясни министърът.

„Дори в Софийската градска галерия няма втори вход, откъдето да излязат хората. Там има смесване на потоците, и ако днес влязат 100 или 1000 души, дори те да са разделени на групи, да са поотделно, да се изчакват, в крайна сметка те използват един и същи вход и изход“. По отношение на библиотеките, които не са споменати в заповедта, министър Банов съобщи, че посещенията при тях са „абсолютно забранени“, защото там посетителите стоят продължително време в затворено пространство, а и много хора докосват едни и същи предмети. Книжарниците извън моловете работят, уточни министърът.

„Разрешено е да работят само институтите, където можем да защитим зрителя и посетителя – когато влезе, за да изпита естетическо удоволствие, да не си тръгне заразен“, обясни министърът на културата. 

Kоментари

коментар
Dori
22:32, 02.12.2020
Отговор

Може ли без обиди. Човека ви осигури заплати и спокойствие.

коментар
Чоки
22:28, 02.12.2020
Отговор

Могат ама не им се мре, Боилчо... политгъз