Боил Банов: Не може всички артисти да получат по 3 минимални заплати

  • от PlovdivTime
  • 08:58, 12.05.2020

„С удоволствие ще отида на представление, тъй като мерките са изключително добри и няма причина за притеснение“, това заяви министърът на културата Боил Банов.

Той коментира, че ще се следи ден за ден ситуацията и е възможно да се разпускат още мерки и изрази оптимистична прогноза, че хората бързо ще се върнат по залите. За момента носенето на маски е абсолютно задължително за зрителите, но не и за актьорите.

„Навиците бързо се възстановяват. Хубавото е, че в нашата държава хората имат устойчиви навици да употребяват култура. Има усет и желание за култура. Според мен добрите навици ще се върнат бързо“, каза Банов в ефира на Нова телевизия.

Според него подкрепата от 3 минимални заплати не може да достигне до всички артисти, тя е предназначена само за артистите, които са взимали заплати до 1000 лева.

„Това е ситуация на криза. Ние сме обсъдили първи мерки, които са за най-засегнатите. Затова й сме гледали доходите назад – тези, които са по-малко ще получат повече, защото се предполага, че на тях им е по-трудно. Това са млади артисти или доказани такива, който в момента нямат такава популярност или не са активни“, заяви министърът.

Министърът бе категоричен, че при всички останали случаи може да се кандидатства за безлихвен кредит от 1500 лева. Като заяви, че не се изисква да си бил осигуряван последните 6 месеца, за да получиш помощта.

„На всеки, на който му се откаже безлихвен кредит от 1500 лева да се обърне към нас, ние ще се обърнем конкретно към всеки един случай. Дал съм личния си телефон на всички и могат да се свържат с нас“, категоричен бе той.