Бодуров трио представя шестия си албум “Сенкя падна“ на Plovdiv Jazz Fest

  • от PlovdivTime
  • 10:54, 26.10.2023

Още преди официалния си старт Plovdiv Jazz Fest ще изкуши ценителите с едно събитие, което си струва да бъде посетено - концертът на триото на известния пианист Димитър Бодуров на 26 октомври от 19.30 ч. в Студио 1 на Радио Пловдив.

Джаз триото е силно повлияно от народната музика и класическата композиция. Роден в България, живеещ в Амстердам, джаз пианист Димитър Бодуров остава очарован от фолклора на родната си страна, но все пак триото му звучи безпогрешно съвременно. Той ще бъде на сцената на Радио Пловдив заедно с Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани).

"Сенкя падна" – шестият поред албум на Димитър Бодуров трио, бе издаден в края на 2022 г. Музикалният изказ на Бодуров в него ни пленява със своята изразителност, емоционалност, динамичност, богата палитра от музикално-изразни средства. Едноименната пиеса съдържа семпъл на възрастна жена, пееща архаична традиционна фолклорна песен, която задава мрачния тон. Той е в основата на динамичното взаимодействие на пиано, контрабас и барабани, което е характерно за групата.

Бодуров трио има издадени шест албума и си сътрудничи с музиканти като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Трюгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов.

Концертът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура". Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2023 г. Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.