БНТ-Пловдив отбелязва Международния ден на кукления театър с “За шапките и хората“

  • от PlovdivTime
  • 14:55, 16.03.2021
Премиера на документалния филм „За шапките и хората“ на БНТ–Пловдив ще бъде излъчена на 21 март. Лентата е посветена на спектакъла „Бомбето“ в Пловдивския куклен театър. поводът е Международният ден на кукления театър. 
 
В историята на Пловдивския куклен театър се открояват редица ярки присъствия - епохални за националната култура. Всички те са свързани с преломни идеи и подходи в театралното творчество и с паметни произведения. Тези знаменателни личности, знайно е, няма как да са много. В случая - може би плеяда. В която обаче смущаваше една отчетлива липса. Докато най-после, след близо три десетилетия ярка театрална деятелност, Катя Петрова постави спектакъл и в родния си Пловдив. Не по-малко знаков е изборът на литературната основа – новелата „Бомбето“ на Радичков. Още в студентските си години Катя Петрова поставя този сюжет в етюден, изцяло движенчески вариант. Вдъхновена от резултата, нейната преподавателка проф. Юлия Огнянова я увещава един ден да направи и голямо представление по този текст. Изпълненият завет се случва на сцената, която самата Юлия Огнянова почита като една от най-важните в творческия си път - през 60-те години на миналия век тя прави тук забележителни спектакли.
 
 
„Бомбето“ не е типичен радичковски текст, споделя Катя Петрова. Според нея тази новела се родее с произведенията на Гогол „Нос“ и „Шинел“ – съдържа идеята за обезличаването на човека и оценяването му през атрибутите на обвивката – когато си смени шапката, човекът вече е приобщен или подчинен на епохата, статуквото, модата… Така става и с бомбето – главен герой. То попада от Италия в България през Втората световна война. Преживява и разказва върволицата от поврати в живота на шапките и хората. Среща каскета, който измества бомбето от главите на всесилните на деня, съответно – и на целокупното население. Накрая съдбата и на двете шапки е сходна.
 
Във филма „За шапките и хората“ режисьорката Катя Петрова си припомня още първото сценично приключение на „Бомбето“. Тя ни среща с актьорите, участвали в учебния откъс. А в разговора с тях естествено изпъкват спомените за преподавателката Юлия Огнянова. Срещаме се отблизо и с цялото творческо ядро на днешния спектакъл – Катя Петрова разкрива част от процесите на работа със сценографката Рин Ямамура, композитора Христо Йоцов, хореографката Анна Пампулова, аниматора Сотир Гелев. Те, заедно с въодушевените млади и утвърдени актьори от пловдивската куклена трупа, създават спектакъл – събитие. Който приобщава една история едновременно към съвремието и към вечността, преобразува локалното в космическо, народопсихологията – в обобщение за всечовешките извисения и падения.
 
 
Спектакълът „Бомбето“ се реализира с подкрепата на програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.
Сценарист и репортер във филма е журналистът от БНТ Пловдив Владислав Севов. Авторският екип - Владислав Севов, операторът Васил Кръстев и режисьорът по монтажа Иван Палейков не за първи път обръщат поглед към продукцията на пловдивските кукленици, наскоро отново БНТ2 излъчи филма им за 100 годишнината от рождението на Джани Родари. Техен е и филмът „Най-голямата награда“ за 70 годишнината на ДКТ Пловдив.
 
Гледайте „За шапките и хората“ на 21 март, от 14.20 по БНТ2.