БНТ излъчва документалната поредица “Открий Пловдив“

  • от PlovdivTime
  • 10:56, 20.12.2022

БНТ стартира излъчването на документалната поредица „Открий Пловдив" и тази година в навечерието на Рождество Христово. Това е вторият сезон на авторския проект на Регионалния телевизионен център под тепетата. През миналата година беше реализиран първият сезон от десет епизода кратки документални форми, посветени на историческите, архитектурни и културни забележителности на Пловдив.

Идеята за създаването му е свързана с 50-годишнината на първата извънстолична телевизия. Премиерата на новите епизоди по БНТ1 през 2022-ра е предшествана от повторното излъчване на първите десет, а новите можете да гледате всеки ден до Коледа, от 14.30 по БНТ 1.

Вторият сезон представя най-старите културни институции в Пловдив-НБ”Иван Вазов”,Археологическия, Етнографския музей, Природонаучния, големите събития - Европейски месец на културата’99, Европейска столица на културата ‘2019, забележителната фигура на Димитър Кудоглу, Градската художествена галерия и Първия български професионален театър.

Проектът е подготвен в партньорство и с подкрепата на Община Пловдив, отдел „Култура". След излъчването по БНТ 1, новият сезон ще бъде показан и по канала за култура и образование-БНТ2, а епизодите ще бъдат достъпни и в YouTube канала на БНТ Пловдив.

Още няколко “пловдивски” продукции е включила БНТ в празничната си програма.

На 24. декември от 16 часа поредицата НА ОПЕРА С БНТ2 представя “ Дългата Коледна вечеря”- филм за работата на световния хореограф Раду Поклитару с балета на Държавна опера Пловдив.

На 25. декември от 15 часа по БНТ2 можете да гледате “Изгряла ясна звезда”-  Коледен концерт на ФА „Тракия”.

А в първия ден от новата 2023-а, в 14 часа, БНТ 2 ще излъчи филма на БНТ Пловдив “Сън за изгубени светове”. Филмът представя отблизо световния визуален артист Стефано Пода, създал с екипа на Държавна опера-Пловдив знаковите спектакли “Силата на съдбата” и “Орфей и Евридика”. Артистът е дълбоко развълнуван от срещата с античния Филипопол и възможността да “реконструира” един духовен свят, отвъд видимостите и времето.