Благотворителна “Нощ на ангелите“ помага на 5-годишния Божидар от Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:16, 02.09.2021

Подкрепата на петгодишния Божидар Попов от Пловдив е каузата на тазгодишната „Нощ на ангелите“. Благотворителната инициатива събира отново заедно хората, водени от доброто и от стремежа да помагат в Деня на Вяра, Надежда и Любов, 17 септември.

Божидар е с диагноза аутизъм и е изправен пред огромни затруднения в комуникацията с останалите. Семейството му не може да разбере кога изпитва болка или има нужда от нещо. Детето е изолирано от околния свят – детската градина, площадката, парка. Близо три години Божидар посещава системно терапии при логопед, но промяна няма. Преди няколко месеца детето е официално диагностицирано с аутизъм, а лекарите казват, че за него няма какво да се направи в България.

Майка му Анета Попова обаче не се отказва в борбата за пълноценен живот на детето си. Случайно тя научава, че терапия с барокамера е помогнала на други деца със сходен проблем. Над 150 курса по-късно Божидар казва думата „мамо“, но до трайна промяна не се стига.

„Да имаш дете с аутизъм не е достатъчно да си добра домакиня. Полагам нечовешки усилия с него, полагам усилия в къщи да е едно уютно място за него. Давам всичко от себе си да съм с усмивка срещу детето си“, разказва Анета.

Надеждата е украинска клиника, която извършва вливане на стволови клетки в лечението на аутизъм. Анета се свързва с медицинското заведение, където я уверяват, че има надежда Божидар да подобри състоянието си с 85%. Необходимо е обаче да се направят четири процедури. Цената на всяка една от тях е 20 000 лева - сума, непосилна за семейството на Божидар. Към всичко това се добавят и разходите за медикаменти, пътуване и престой.

Тук идва и „Нощ на ангелите“. В благотворителната инициатива се включват заведения и търговски обекти, които след това даряват част от оборота си, направен на 17 септември. В „Капана“ се организират още базари и други инициативи, които също подпомагат събирането на средства.

„Нощ на ангелите“ за втора поредна година се отдават изцяло на каузата, правят и невъзможното за събиране на нужните средства. Аутизмът не е присъда, аутизмът е урок на родителите, аутизмът на Божи ме научи да се радвам на малкото неща, да търся положителното в тъмния тунел, на търпение, постоянство и вяра, че слънце ще има и над нашия покрив“, казва Анета.

Миналата година „Нощ на ангелите“ успя да събере близо 70 000 лева за лечението на 34-годишния Ангел Краевски – баща на три деца, диагностициран с остра миелоидна левкемия. Съвсем скоро той се прибра вкъщи след едногодишно лечение в чужбина и вече е в ремисия.

Призивът отново е в благотворителното събитие да се включат представители на бизнеса, творци и хора, които искат да помогнат.

Всеки, който иска да помогне на Божидар и неговото семейство, може да направи това, дарявайки средства на следната банкова сметка:

Божидар Василев Попов

УниКредит Булбанк

IBAN BG95UNCR70001524168866

BIC UNCRBGSF

Или чрез PayPal

@helpbojidar

[email protected]