Бившият здравен министър Асена Сербезова с премиера на книга в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 11:56, 05.01.2024

Бившият министър на здравеопазването Асена Сербезова ще представи в Пловдив книгата си "Четвърт приказки за Клара и Кристо" на 11 януари от 18 часа в книжарница "Сиела" в Мол Пловдив. Тя бе част от кабинета на Кирил Петков, но сега ще се представи пред пловдивската публика и като писател.

"Историите в "Четвърт приказки за Клара и Кристо" са за най-важните неща – любовта, приемането, отглеждането на деца, израстването и стремежите, както и за Смисъла. Някои ще кажат, че това е книга за възпитанието. Други ще я възприемат като търсене на любовта във всичките ѝ измерения. Трети ще решат, че става въпрос за отговори на вечните въпроси, ако въобще има такива. Със сигурност обаче няма да откриете и следа от положителното мислене, положителната нагласа и прочее положителности, които – натрапени и преувеличени – могат само да влошат картината", казва авторката.

"Книгата е за необходимостта да сме честни към себе си и към другите. Напомня за важната роля на общуването и силата на постъпките ни. Разкрива как всяка лъжа и заблуда ни отдалечава от същността ни и как трябва всекидневно да се борим с най-силния враг на щастието – егото. Мнозина ще припознаят ситуациите и уроците, през които преминават героите. Тук ще намерите и 25 истории, които ще ви помогнат да осмислите по-дълбоко вашите лични предизвикателства и дори да ви дадат по-различна перспектива", допълва тя.

Тази книга, може би ще промени фундаменталните ви разбирания за щастието и изграждането на смислен живот. Ако търсите готови рецепти за "успех", без да имате намерение да "спрете" света, и да се потърсите, да се намерите и да започнете да творите и да давате, дори не я започвайте. Има хора, за които Умберто Еко казва, че "чакат цяла седмица да стане петък, цяла година – да дойде лятото, и цял живот – да дойде щастието". Ако сте от тях и ви харесва да сте такива, оставете книгата за някой друг, който не чака по-добри дни, за да живее пълноценно. А после, ако един ден го срещнете променен и по-усмихнат, може да я потърсите отново.

Асена Сербезова e доктор на медицинските науки, фармацевт и психолог. Родена е в гр. София, омъжена, майка на две деца. Специализира в психотерапевтичното направление на логотерапията и практикува като лайф коуч. Интересите ѝ са насочени към пренаталната психология, логотерапията и майндфулнес практиките. Вицепрезидент e на 75-ата Асамблея на Световната здравна организация. Професор е във Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн", където преподава в специалностите "Управление на клиничните изпитвания" и "Стратегически мениджмънт на фармацевтичната дейност". Автор и съавтор е на повече от 150 научни публикации в областта на употребата на лекарства и лекарствената политика. В битието си на фармацевт е позната като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, председател на Българския фармацевтичен съюз и министър на здравеопазването в 99-ото правителство на България. Носител е на специалния приз "Гражданска доблест" в наградите "Човек на годината" за 2020 г. на Българския хелзински комитет заради активната си гражданска позиция за отстояване на свободата на словото и правото на публично професионално мнение по важни за обществото въпроси. 

Съавтор е на няколко книги и учебници в областта на лекарствената регулация. "Четвърт приказки за Клара и Кристо" е първата ѝ художествена книга, която събира в себе си истории, писани от 2014 г. насам, провокирани от преживяното и споделеното в този период.