Биографът на Ибсен, Мунк и Караваджо идва в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 10:12, 01.12.2023

Норвежкият писател Атле Нес ще се срещне с пловдивската публика на 1 декември от 18 часа в книжарница "Хеликон". Носителят на най-престижната норвежка награда за литература "Браги" е в България за участие в Софийския международен литературен фестивал и ще направи кратко турне в страната.

74-годишният Нес е сред най-добрите европейски писатели в биографичния жанр. Завършва е университета в Осло с английски, норвежки език и лингвистика. Работи е като преподавател, преди да се отдаде изцяло на литературата. Автор е на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей, Мунк, Хенрик Ибсен, книги за деца, документална проза и есета за изкуството.

Всичките му книги, преведени на български, предизвикаха интерес сред читателите у нас.

„Леонардо да Винчи“ - биография
Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист… - тези неща едва ли са осигурявали на Леонардо най-добрите шансове да изгради кариера в Европа от 15. век. Но въпреки това историята на живота му е историята на човек, толкова безумно талантлив, че преодолява всички тези недостатъци и се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса.

„Едвард Мунк” - биография
Биография на един от най-значимите художници в историята на изобразителното изкуство. Най-известната от картините му – „Викът” – е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Художникът е представен пред читателя в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабости. „Викът“ е вдъхновението за маската на убиеца в хитовите хорър филми „Писък“.

„Тома Неверни. Роман за Караваджо“
Гениален и скандален, Микеланджело да Караваджо е един от най-забележителните италиански художници. Когато не участва в гуляи и сбивания или не е преследван заради смъртна присъда от папата, той създава оригинални творби, различни от тези на всички преди него. Романът се фокусира точно върху най-бурните моменти от живота на Караваджо. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Буйният му нрав го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. До момента, в който той е предизвикан на дуел и убива опонента си.

„Галилео Галилей” - биография
Предаден от папата, покровителстван от Медичите, неразбран от съвременниците си, признат за гений от потомците. Това е бащата на съвременната наука Галилео Галилей. Биографичната книга на Атле Нес, отличена с най-престижната норвежка награда „Браги“, разказва за този гениален мъж, който има смелостта да отрече древните догми и да се превърне в бащата на съвременната наука.

„Майсторът на палатки“ – роман за апостол Павел
Посланието до Филимон е най-краткото от посланията на апостол Павел в Новия завет. В него Павел моли за милост за роба Онисим, който е избягал от господаря си. Романът всъщност разказва историята на Онисим и неговия живот като роб и свободен човек в едно жестоко време и в един свят, който е мозайка от езици, култури и религии. Отвлечен като дете, продаден като роб, избягал и освободен, той става богат търговец, но изпълнява поръченията на Павел, за да изплати дълга си. Но достатъчна ли е вярата, за да преодолееш страха от смъртта? Можеш ли да надскочиш тленното в очакване на нещо по-голямо и по-добро?