Big Pulse Dance Alliance подкрепя четирима европейски артисти

  • от PlovdivTime
  • 12:46, 08.04.2021

Първата мрежа на големите танцови фестивали в Европа Big Pulse Dance Alliance, в която член е и пловдивският фестивал One Dance Week, стартира от днес с първите артисти, чиито проекти ще бъдат подкрепени. Организацията е партньорски алианс между 12 от най-влиятелните европейски танцови фестивали и институции. One Dance Week e сред основателите на Алианса, обединени от една обща цел - подкрепа към съвременния независим танцов сектор, разнообразяване на програмите на големите сцени, достигане до нови публики и изграждане на обединена мрежа от европейски танцови фестивали. 

В края на миналата година, четиригодишният проект, подкрепен от програма “Творческа Европа” на Европейския съюз, стартира разнообразна поредица от активности, насочени към развитие и укрепване на съвременния танцов сектор в Европа. На 8 април 2021, като част от програмата на Sismògraf Festival (Олот, Испания), беше даден официален старт на проекта и бяха представени първите артисти, селектирани по програмата Big Pulse Scaling Up: Oona Doherty (Великобритания), Silvia Gribaudi (Италия), Marco da Silva Ferreira (Португалия) и Amala Dianor (Франция). Big Pulse Scaling Up ще се съсредоточи върху подпомагането на артистите да преминат от етап на продуциране на произведения за малки и средни сцени към разработването на мащабни продукции. С помощта на програмата селектираните артисти ще създадат нови творби, които ще бъдат представени в рамките на програмите на партньорските фестивали. 

Дейностите по програмата Big Pulse Open Air имат за цел сближаване на артистите и публиката чрез създаване на смела и завладяваща хореография, която да бъде представяна ексклузивно на открито. Крайният срок на отворената покана към артисти, заинтересовани в създаването на “подвижни” и екологично-осъзнати хореографски идеи за открити пространства, е 16 април. Допълнителна информация за Big Pulse Open Air Commissions ще намерите тук. 

Програмата за мобилност Big Pulse Visiting Artists ще представи възможност пред професионалистите в сектора да посещават партньорски фестивали, стимулирайки творческото развитие, културния обмен и създаването на контактна мрежа. Менторската програма на Алианса Winter Intensives ще се фокусира върху развитието на лидерски качества и умения за управление на проекти, както и за справяне с екологични и други извънредни предизвикателства при създаването на устойчива работна среда. 

С широка партньорска мрежа в цяла Европа и чрез разнообразна програма от дейности, дългосрочната цел на Big Pulse Dance Alliance е да създаде жизнена и трайна мрежа от организации, работеща с артисти и публика, която да гарантира непрестанното развитие и устойчивост на съвременния танцов сектор. 

Като съучредител на алианса One Dance Week ще има задачата да подкрепя местната танцова общност, предоставяйки възможности за пътуване на български артисти в Европа, да копродуцира създаването и представянето на спектакли, както и да реализира мисията си да подкрепя балканските проекти по пътя им до големите европейски сцени. 

Big Pulse Dance Alliance е съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз. 

Партньори в Big Pulse Dance Alliance са: Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dance Umbrella (Великобритания), Dublin Dance Festival (Ирландия), Julidans (Холандия), New Baltic Dance (Литва), One Dance Week (България), Torinodanza Festival (Италия), Zodiak - Side Step Festival (Финландия), Sismògraf Dance Festival (Каталуния - Испания), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия), CODA Oslo International Dance Festival (Норвегия) и Danscentrum Sverige (Швеция).