Балзак показва “Пейзажите на моя роден край“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 30.11.2022

Иван Ташков-Балзак представя живописните си творби в галерия "Ромфея" в изложба, която ще бъде открита на 5. декември в 18 ч. Експозицията е с мотото „Пейзажите на моя роден край".

„Иван Ташков издирва деликатните нюанси в настроението на привидно сходните композиции също като мъж, който улавя с поглед любимото лице на жена сред тълпата. Може би това е една от причините пейзажите му да излъчват искреност, обич и малко носталгия. Иван Ташков е от художниците, които не робуват на външния ефект, не търсят живописния фойерверк и повърхностните внушения. Той е почтен – към себе си и към своята публика и здраво стъпил на майката земя, от която черпи сили и вдъхновение. Неговите живописни партитури ни подаряват онази присъща за него непосредственост и чистота, които се приемат с очите, но стигат до сърцето", казва за колегата си художникът Вихра Григорова.

Иван Атанасов Ташков е роден на 26. януари 1945 г. в Гоцеделчевско. Завършва Техникум по дървообработване в Пловдив със специалност „Вътрешна архитектура и декоративна дърворезба". Работи седем години като военен художник и над двадесет години като главен художник в ДСО „Метални конструкции" Пловдив. Освен самостоятелни изяви през годините Ташков взима участие в редица представителни, сборни и благотворителни изложби. Негови творби се намират в български и чуждестранни колекции.