Български и американски артисти показват Стария град и Небет тепе в танцов филм

  • от Мария Луцова
  • 14:59, 06.08.2019

Старият град и Небет тепе оживяват в късометражен танцов филм на български и американски артисти. Двете знакови за Пловдив места са важна част от сюжета, защото именно там се случва развръзката между двама от шестте герои. 

Градът под тепетата е част от 12 места в България, които режисьор-хореографите Коста Каракашян и Стефани Ханджийска избират, за да заснемат филма.  Сред тях са Тюленово, Проходната пещера, Мраморното езеро, Потопената църква в Жребчево, лавандулово поле, както и борса за плодове и зеленчуци и панелни блокове в София. 

„Шестимата герои минават през различни премеждия в търсене на себе си, в търсенето на място и принадлежност. В късометражния филм историите вместо с диалог се разказват с изразните средства на танца”, разказва пловдивчанинът Коста Каракашян. 

Филмът ще е с продължителност между  20 и 30 минути, а целите, които екипът си поставя за публиките у нас и в чужбина, са различни. 

„У нас този жанр не е толкова популярен и искахме да реализираме лентата, използвайки характерните особености на всяко място, в което снимахме, да ги разкрием чрез хореографията.  Да покажем с танц как ни кара да се чувства това място. Да покажем на лента всички интересни места, без това да означава, че са най-популярни като туристически дестинации и ги гледаме на картички”, казва Стефани. Посланието към чужденците пък е да видят какви красиви места има в България. 

След завършването на филма предстои участието му в различни фестивали, а наесен предстои премиера в Пловдив. 

Във филма освен  Коста Каракашян и Стефани Ханджийска участват и възпитаниците на Дерида Денс Център  Васил Зелямов, Гергана Илиева, Цвета Дойчева и Петър Грудов. Към тях без колебание се присъединяват операторът и монтажист Кевин Чиу и композиторът Джулиън Лайтнър. 

„Двамата са мои бивши състуденти от Колумбийския университет и идват от Ню Йорк за първи път в България. Много им е интересно.  Имат много свеж поглед , защото при тях го няма този исторически поглед, емоционалната обвързаност”, разказва Коста, който е работил с Кевин и Джулиън и в други свои проекти. 

Специално за продукцията композиторът ще създаде звукова картина, в която са записани звуци на терен. В кадрите, когато има хармонична история ще звучат човешките стъпки, шумовете от околния свят. В миговете на дисбаланс човешките звуци ще се губят. 

Лентата е финансирана от Национален фонд култура и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Фотографии: Румен Куртев