Български художник с изложба върху фасадата на Националната базилика в Белгия

  • от PlovdivTime
  • 12:19, 05.05.2024

Платна на българския художник иконописец Диан Костов ще бъдат изложени на фасадата на Националната базилика в Кукелберг, Белгия, в продължение на над два месеца. Експозицията ще бъде открита на 15 юни, съобщиха от Посолството на България в Брюксел в своята Фейсбук страница. 

„Тези дни фасадата на Националната базилика в Кукелберг осъмна със 17-метрови платна, изобразяващи Иисус Христос и света Богородица, които са част от изложбата инсталация „Кръстопът-цената на избора“ на българския автор Диан Костов“, посочиха от дипломатическата ни мисия. 

Това са първите платна от експозицията, които бяха поставени на фасадата на базиликата с помощта на местни катерачи спелеолози от Клуб „Редан“, допълниха от там.

Преди една година изложбата бе представена във виенската катедрала Вотивкирхе. Второто ѝ издание в Брюксел ще бъде в петата по големина катедрала в света, построена в стил "ар деко". Същинската част на изложбата, включваща платна, икони, фрески и плакати, ще бъде разположена в централния кораб на базиликата, висок 89 метра, разказаха още от дипломатическото представителство.

Диан Костов е художник иконописец, познат освен със своите икони и стенописи, но и с проектите си в областта на модерното изкуство, представяни в България и по света. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония. 

През 2019 година Диан Костов бе селектиран за участие в дванадесетото Световно биенале за модерно изкуство във Флоренция с неговата инсталация „Кой си ти?“.

„Радваме се да бъдем институционален партньор на автора на тази впечатляваща изложба инсталация“, написаха от Посолството ни в Белгия в социалната мрежа.