България отбелязва 80 години любов към най-великия – Стефан Данаилов

  • от Мария Луцова
  • 11:40, 23.11.2022

 

 „Стефан Данаилов обичаше празниците, обичаше срещата с приятели, срещите изпълнени с любов. Той излъчваше и даряваше топлина и сега ние, неговите почитатели, ученици и близки искаме да я съхраним и споделим отново”, разказаха инициаторите на честванията по повод 80-годишнината на великия артист, вдъхновил и създал пловдивския театрален фестивал „Сцена на кръстопът”.  На 9. декември годишнината от рождението на Мастера ще бъде отбелязана с мащабна програма от събития.

Спектакълът „Години любов“ в „Народен театър „Иван Вазов“ и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“ по повод отбелязването на 80-годишнината от рождението на емблематичния артист са събития, които ще се проведат под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Филмът „Ламбо от София“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, направление „Кино“. Сценарист и продуцент е Георги Тошев, режисьор – Ема Константинова, консултант – Росица Обрешкова, оператор – Борис Пинтев.

„Народен театър „Иван Вазов“ е партньор във всички инициативи, свързани с годишнината. БНР осигури достъп и предостави прекрасни архиви от „Златния фонд“ с гласа на най-обичания български артист. Събитията по мащабната програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“ се осъществяват още със съдействието на Българска национална филмотека, ЦСКА, издателство Книгомания, семейство Бокови”, казват организаторите.

По време на представянето на програмата за честванията Илияна Йотова разказа няколко лични спомена за Стефан Данаилов, свързани с работата в парламента: „То ще бъде много успешно, защото всички в тази зала сме се събрали от преклонението, от една много голяма човешка възхита и любов към Стефан Данаилов. Той е от онези, както казваше Валери Петров, хвърчащи хора, които идват от космоса, а са родени на земята. Няма как да забравим изключителната страст, която притежаваше този човек. Тя завладява. Тя те кара да искаш да бъдеш част от този екип. Тя те кара да искаш, да считаш за особена привилегия, че този човек те е докоснал с присъствието си по някакъв начин. Радвам се, че в тази зала виждам хора, които не са забравили кой е Стефан Данаилов, кой е Ламбо за всички нас. Ние се чувстваме избраници на Ламбо.“

Милен Митев, генерален директор на БНР, обясни мотивацията да се включи от името на БНР в националната програма по повод 80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов не само заради „Златен фонд“ с гласовете на незабравимите, а и заради каузата „Памет”. 

„Решението да се включим в тази инициатива беше взето изключително лесно и веднага. Смятам, че мястото на радиото е в една такава инициатива. Едва ли може да се каже нещо за Стефан Данаилов, което да бъде достатъчно, защото той е от онези личности, за които англичаните са измислили приказката larger than life, по-голям от живота. Това е личност, която продължава да докосва сърцата на хората и днес, един талант, който е спечелил нашето уважение завинаги. Прекрасно е, че посланието на тази 80-годишнина е любовта. Не само защото много хора обичаха актьора и човека Стефан Данаилов, а и защото самият той живя със сърце, изпълнено с любов, честен, открит, усмихнат, винаги готов да протегне ръка. Това е и причината толкова много хора да го помнят и обичат. Има много, което можем да научим от него, има много, което сме длъжни да запомним. Затова съм щастлив, че БНР може да бъде партньор в отбелязването на 80-годишнината от неговото рождение. Нашата мисия, дълг и отговорност е да пазим жива паметта на България чрез гласовете и дъха на тези ярки личности като Стефан Данаилов; да си спомним за техните ценности, за техните послания и за тяхната обич.“

Милен Митев припомни и интересен, но малко известен факт, че Стефан Данаилов е бил водещ по програма „Христо Ботев“ на предаването „Звезди посред бял ден“ от 1981 до 1989 г.

Самата програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“ продължава инициативата „Ламбо сафари“, в която хора от цялата страна идваха и обикаляха през лятото града по маршрути, свързани с живота на емблематичния актьор.

Като кулминация на честването годишнината от рождението на Стефан Данаилов в голямата зала на Народен театър „Иван Взов“ ще се състои спектакълът „Стефан Данаилов на 80: години любов“. Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР. Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидента Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Билети за спектакъла на 9. декември „Години любов“ ще се продават от 24. ноември на касата на Народния театър. Цената е символична, а идеята е набраните от представлението средства да бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се грижише и самият Стефан Данаилов.