Балетната трупа на Северна Македония гостува със спектакъл в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:53, 21.01.2023

Националната опера и балет на Северна Македония гостува в Пловдив с "Госпожиците от Авиньон" на 7 февруари от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов". Спектакълът на хореографа Олга Панго е вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветена на неговите музи куртизанки. Въпреки че е определян като модерен, той носи основните елементи на класическия балет. В представлението звучи авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят.

Това е едно атрактивно и космополитно пътуване, което държи вниманието на публиката от първата до последната сцена. Усещането за космополитност се подсилва и от авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят.

„Докато се взирах в един от сънищата си в картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон”, една муха кацна на платното. Тя започна да бръмчи, да лети от единия до другия край на картината и да я разглежда с кураторска прецизност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки.В този момент в съня си скицирах текста на „Госпожиците от Авиньон”, споделя авторът на либретото Сашо Димоски.

ГОСПОЖИЦИТЕ ОТ АВИНЬОН

Музика: Калиопи Букле
Хореография и режисура: Олга Панго
Либрето и драматургия: Сашо Димоски
Художник на костюмите: Раде Василев
Мултимедия и дизайн: Емил Петров
Художествено осветление: Милчо Александров
Използвани са сценографски елементи от операта „Змейова невеста“ на сценографа Валентин Светозарев
Участват: Александра Миялкова, Мими Поп-Алексова Атанасовска, Ивана Коцевска, Саша Евтимова, Христина Накевска, Мирослав Митрашиновик, Bалаж Лoчеи, Агим Бафтии, Ендру Кук

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.